Een gouden ruitje

Het Gemeentemuseum neemt afscheid van de gele ruit uit zijn logo, en eert de maker ervan: Ben Akkerman.

Ben Akkerman Zonder titel, 1981-1982
Ben Akkerman Zonder titel, 1981-1982

Wie regelmatig het Gemeentemuseum in Den Haag bezoekt, herkent hem wellicht uit het logo: de gele ruit die prijkt op uitnodigingen en catalogi. Ben Akkerman (1920-2010) schilderde het ruitvormige doek begin jaren tachtig, in monochroom geel, aangebracht in vele transparante verflagen. ‘Fundamentele schilderkunst’, zo werd deze hardcore abstractie in die tijd genoemd. Het ging Akkerman om het proces van het schilderen, de voorstelling deed er niet meer toe.

Dit najaar verandert het Gemeentemuseum van naam: voortaan zal het Kunstmuseum Den Haag heten. Er komt een nieuwe huisstijl, zonder gele ruit. Daarom neemt het museum nu symbolisch afscheid van het logo met een tentoonstelling van zo’n dertig van Akkermans schilderijen.

Net als zijn collega Jan Schoonhoven, die zijn leven lang bij de PTT werkte, maakte ook Akkerman zijn kunst in de avonduren. Overdag werkte hij als ambtenaar bij de gemeente Enschede. Het was kunstenaar Jan Dibbets die de museumwereld in 1972 wees op dit onbekende talent uit Twente. Zo kreeg ambtenaar Akkerman een jaar later zijn eerste solo in het Stedelijk Museum, op zijn 53ste.

6 juli t/m 10 november, Gemeentemuseum Den Haag.