Brieven

Brieven 6/7/2019

Lelystad Airport

Nóg een obstakel

Kans dat Lelystad Airport nooit open gaat, wordt met elk uitstel groter (4/7), lees ik. Eerder besteedde NRC aandacht aan zes obstakels (De moeizame weg naar opening van Lelystad Airport, 15/6), maar één obstakel wordt, ten onrechte, nergens genoemd: de kruising van weg- en vliegverkeer. Rijdend op de N302 tussen Lelystad en Harderwijk viel het mij op, dat de lantaarnpalen langs de weg ter hoogte van de start/landingsbaan circa vier meter hoog zijn – in plaats van de gangbare acht. Zijn gewone lantaarnpalen niet tegen de turbulentie van de vliegtuigen bestand? Auto’s dan wel? Navraag bij het vliegveld en de provincie leerde dat in deze gebieden obstakels vanuit internationale regels een maximale hoogte mogen hebben, zodat in geval van technische storing aan een vliegtuig, het vliegtuig geen hoge obstakels tegenkomt. Mocht dit in een worstcasescenario onverhoopt toch gebeuren, dan zijn deze obstakels zo geconstrueerd dat ze makkelijk afbreken en geen verdere schade aan het vliegtuig toebrengen. Lelystad Airport gaat er ook vanuit, dat het verkeer op de N302 en het naastliggende Larserpad niet stilgelegd hoeft te worden tijdens starts of landingen. Kan dat wel? Willen we dat het verkeer op de N302 over enkele jaren gemiddeld 75 keer per dag geconfronteerd wordt met een op geringe hoogte aanstormend vliegtuig?

Hongkong

Teveel belangen

Na de bestorming van het regeringsgebouw in Hongkong las je veel dat de aanvankelijke, zeer opvallende afwezigheid van de politie bedoeld was om de betogers in de val te lokken (Hongkong moet China geen alibi voor geweld geven, 4/7). Een val waar ze met open ogen in zijn gehold. Het excuus voor een keihard ingrijpen door Beijing ligt vanaf nu klaar. Reken niet teveel op westerse protesten. De cynische handelwijze na de moord op Khashoggi heeft weer eens duidelijk laten zien dat handelsbelangen veel zwaarder wegen dan morele verontwaardiging. En dat geldt niet alleen voor het ‘extremely stable genius’ in de VS. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België varen dezelfde koers. En ook voor Rutte en Blok steek ik echt mijn hand niet in het vuur.

Zelfhulp

Je bent wat je bent

Vroeger gingen we (ze) naar de kerk om een beeld voorgeschoteld te krijgen van een beter ik en de weg daarnaartoe. Nu lezen we (ze) zelfhulpboeken (Zelfzorg is geen afwijzing van plezier, 4/7). Het maakt allemaal niet uit. Streven naar een betere versie van jezelf en elkaar is van alle tijden, alleen de vorm waarin en middelen waarmee dat gebeurt, veranderen. En net zoals we (ze) vroeger direct vanuit de kerk de kroeg in wandelden, zo zijn er nu hele stapels parallelle boeken en websites voorhanden om je fraaie én minder fraaie gewoontes of ambities mee te vieren, tentoon te spreiden, of dieper te analyseren. Kan allemaal prima naast elkaar bestaan. Je bent wat je bent, en tegelijkertijd probeer je meer van het één of minder van het ander te worden.

Migratie (1)

Niet te verenigen

Migratie is een fundamenteel menselijk recht, je kiest niet de plek van je geboorte en het is daarom je recht om te zoeken naar een plek om te leven. Het is niet aan de politiek om dit recht te beperken (Plan om redden van migranten op zee strafbaar te stellen splijt coalitie, 4/7). Een bestaande samenleving kan verlangen dat een immigrant tolerant is tegenover de bestaande samenleving waarin hij terechtkomt. Maar het belemmeren van migratiestromen gaat in tegen de fundamentele rechten van de mens om een plek te kiezen waar hij kan leven. Het helpen van migranten is het helpen van mensen die gebruik maken van hun fundamenteel geboorterecht. Als je dat strafbaar stelt kan je het vergelijken met het straffen van mensen die gebruik maken van hun recht op vrije meningsuiting. In onze maatschappij vinden we dat een grondrecht en daarom kan je dat niet bestraffen. Het feit dat de VVD een partij die het liberalisme in haar vaandel draagt de migratie wil bemoeilijken door het strafbaar stellen van hulp is de partij met liberale principes onwaardig.

Migratie (2)

Ik schaam mij

Steeds meer schaam ik mij een Nederlander te zijn. Dezelfde partijen die eerst de Nederlandse geschiedenis uitholden tot een feel good-verhaaltje, willen nu een peiler van de Europese beschaving strafbaar stellen: humanitaire hulp.

Digitaal

En ouderen dan?

In het Twistgesprek Onze digitale afhankelijkheid is wel/niet gevaarlijk (28/6) ziet de een (psycholoog Damiaan Denys) het als gevaar, terwijl de ander (socioloog en journalist Warna Oosterbaan) de voordelen zo groot acht dat we de afhankelijkheid maar op de koop toe moeten nemen. Alle techniek is buitensporig ingewikkeld geworden en nog steeds wordt er gewerkt aan steeds slimmere en nóg meer mogelijkheden. Maar dat brengt ook mee dat er steeds meer aan kapot kan. Storingen en een moment van gewoonweg niet functioneren kunnen ieder moment voorkomen en zijn een geaccepteerd verschijnsel geworden. Toch geeft het iedereen, bewust of onbewust een gevoel van onzekerheid. Bij velen, vooral ouderen, leeft de vraag of we gelukkig worden van al die mogelijkheden, of het niet wat eenvoudiger kan. Het zou de moeite waard zijn daar eens onderzoek naar te doen.

Relaties

Het liedje van...

Het stuk Het belang van samen een liedje hebben (1/7)

doet me denken aan de aangrijpende scene in de film La vita è bella, waar de man in het concentratiekamp ‘hun liedje’ stiekem draait. Prachtige emoties als zijn vrouw het in het nabijgelegen vrouwenkwartier hoort.

VPRO Boeken

Schaamte alom

Hilversum moet zich diep schamen (5/7) schrijft Michel Krielaars in zijn column over het stoppen van VPRO Boeken. Niet alleen Hilversum, óók de politiek, leraren Nederlands, universiteiten, boekhandelaren, lezers, ja vooral de lezers vanwege hun zwijgzaamheid en met name Frans Klein moet zich schamen. Hij zou designmeubels moeten verkopen, maar net niet de echte.

Fokke & Sukke

Prent van het jaar

Het jaar 2019 is nog maar op de helft en toch is de politieke prent van het jaar wat mij betreft al getekend: de cartoon van Fokke en Sukke (4/7). Prachtig!