Zwaarste scenario

Hulpdiensten oefenden niet voor grote 112-storing

Hulpdiensten hadden zich niet voorbereid op het volledig uitvallen van noodnummer 112, zoals vorige week maandag. Er waren geen oefeningen gehouden omdat de politie de kans zeer klein achtte dat 112 helemaal niet meer bereikbaar zou zijn. Dat schreef minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) donderdag aan de Tweede Kamer.

De politie verwachtte dat netbeheerder KPN, dat de 112-communicatie faciliteert, bij problemen gebruik zou kunnen maken van noodsystemen. Daardoor was het volgens de politie niet nodig te oefenen voor het „zwaarste scenario”, aldus Grapperhaus. Vorige week maandag vielen alle noodsystemen van KPN echter gelijktijdig uit, waardoor het alarmnummer niet meer te bereiken was. Het duurde uren voordat de storing was opgelost. Er lag een draaiboek klaar voor een complete 112-uitval, maar dat kon niet volledig worden opgevolgd. Het draaiboek ging ervan uit dat het algemene nummer van de politie, 0900-8844, wel bereikbaar zou blijven, maar vorige week viel ook dat nummer uit. Communicatie over reserve-noodnummers verliep chaotisch, ook met het verspreiden van NL-Alerts ging van alles mis. (NRC)