Verenigde Naties

‘Regering Venezuela ontvoerde en executeerde op grote schaal’

De Venezolaanse regering van president Nicolás Maduro heeft volgens de Verenigde Naties op grote schaal jonge mannen onder valse voorwendselen gearresteerd, ontvoerd of zelfs geëxecuteerd. Mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet riep Maduro donderdag op tot concrete maatregelen. Anders vreest ze dat de situatie in het door crisis en onrust getroffen Zuid-Amerikaanse land alleen maar slechter wordt. De VN sprak met 558 slachtoffers en getuigen van mensenrechtenschendingen in Venezuela, en zag regeringscijfers in. Vorig jaar zijn 5.287 Venezolanen gedood om wat de regering „verzet tegen autoriteiten” noemt. Dit jaar staat de teller op dat gebied al op 1.569 vermissingen, schrijft Bachelet. Ze houdt er ernstig rekening mee dat de cijfers in werkelijkheid veel hoger liggen. (NRC)