Reportage

Trump viert nationalisme op ‘4th of July’

onafhankelijkheidsdag VS Met een toespraak en een militaire parade bracht de Amerikaanse president op Independence Day een ‘Saluut aan Amerika’.

President Trump gaf het leger een hoofdrol op Onafhankelijkheidsdag in Washington. Een aantal hoge militairen liet echter verstek gaan.
President Trump gaf het leger een hoofdrol op Onafhankelijkheidsdag in Washington. Een aantal hoge militairen liet echter verstek gaan. Foto’s AFP, EPA, AP

‘Nog vier jaar! Nog vier jaar’. De president mocht nog zo stellig hebben beloofd dat zijn toespraak op Onafhankelijkheidsdag geen politieke campagne zou worden, de vele duizenden belangstellenden die langs de Reflecting Pool voor het Lincoln Memorial in Washington stonden te luisteren, trokken donderdagavond hun eigen conclusie. Zij vatten de nationale feestdag op als een aanhankelijkheidsbetuiging van zijn kiezers aan Donald Trump.

Het was vooral de aanhang van de president die de nationale viering in de hoofdstad kwam bijwonen. Hun uitdossing liet daarover niets te raden. Paraplu’s, vlaggen, petjes, T-shirts met ‘Trump 2020’, ‘Build the wall’, ‘Keep America great’ en ‘Only you can prevent socialismMAGA’ waren allemaal variaties op verkiezingsleuzen van Trump.

De ruim drie kwartier durende toespraak van Trump onder het motto ‘Saluut aan Amerika’ was een beknopte weergave van de militaire geschiedenis van de VS, van de onafhankelijkheidsstrijd vanaf 1775 en de oorlog van 1812 tegen de Britten tot aan de strijd tegen IS in Syrië toe. De president roemde oude Amerikaanse oorlogshelden, maar ook uitvinder Thomas Edison en Frederick Douglass, strijder tegen slavernij, en hij haalde iets jongere helden op het podium naast zich.

Zijn toespraak was minder grimmig, minder wrokkig dan de rede waarmee Trump onlangs zijn campagne officieel aftrapte. De redevoering was ditmaal niet zozeer politiek als wel nationalistisch. Alleen in zijn loftuitingen aan het adres van de kustwacht, misschien niet toevallig het eerste legeronderdeel dat hij prees, klonk iets van Trump de partijpoliticus door. „Zij beschermen onze grenzen”, zei Trump, en daarmee symboliseren ze een van zijn belangrijkste verkiezingsthema’s. „Ze houden onze grenzen op slot voor terroristen en drugssmokkelaars.”

Dat vele duizenden mensen regen en onweer trotseerden om de toespraak te horen, zal Trump hebben gesterkt in zijn zelfvertrouwen – net als het feit dat hij in het tweede kwartaal van dit jaar volgens zijn campagne liefst 105 miljoen dollar aan vooral kleine donaties inzamelde, ongeveer vijf keer zoveel als de Democratische koploper Joe Biden. Dat de protestdemonstraties tegen hem beperkt bleven tot een groepje rond de bekende reuzenballon van Trump als baby in de luiers en rondwandelende enkelingen, zal hem even goed hebben gedaan.

De jongen uit Californië met foto’s van de vorig jaar overleden senator John McCain („Trump heeft een hekel aan hem”), het echtpaar uit Virginia dat de president verweet veteranen te misbruiken („Jij had ‘hielspoor’”, hadden ze op hun borst geschreven), de twee ouderen die hun kartonnen bord met ‘Vrijheid, geen fascisme’ onder hun regenjas hielden, ze verdronken in de menigte Trumpaanhangers.

De menigte klapte voor Trump, maar vooral voor de door hem als showmaster aangekondigde vliegtuigen die over de Mall scheerden. De F-22 Raptor gevechtsvliegtuigen en de B-2 Stealth bommenwerper, een gekartelde driehoek, ontlokten een onhoorbaar, maar op de reuzenschermen wel zichtbaar ‘wow!’ aan de president.

Dat het leger enigszins verlegen was met het ‘Saluut aan Amerika’, blijkt uit het feit dat, op de hoogste militair na, stafchef van defensie Joe Dunford, alle andere hoge militairen niet naar deze 4-juliviering kwamen. Dat ook de regering er enigszins in haar maag zat met de zaak blijkt uit het feit dat zij weigerde bekend te maken hoeveel overheidsgeld eraan is besteed.

Billy, een Vietnamveteraan, en zijn vrouw Terry uit North Carolina zeiden dat ze zeker weer op Trump gaan stemmen in 2020. Vonden ze dit dan een campagnetoespraak van Trump? Nee, helemaal niet. Billy is alleen tegen socialisten zoals Barry Soetoro. Barry Soetoro? „Zo heette de vorige president”, aldus de veteraan, die daarmee een geliefde theorie van Trump echode, dat Barack Obama geen geboren Amerikaan was en dus nooit president had mogen worden.