Thuiskok

Mince pie

De naam van dit taartje is verneukeratief, want hoewel er vroeger vlees in werd gebruikt, is dat tegenwoordig nog zelden zo. Wij maken een ouderwetse versie, mét vlees.

Doe alle ingrediënten voor de vulling in een kom en voeg de cognac toe, roer goed door en laat een nachtje rusten.

Vet een bakplaat met taartvormpjes (6 cm doorsnede) in en bedek elke bodem met een cirkel bakpapier. Bestuif met bloem. Meng bloem, suiker en zout in een grote kom. Voeg de boter toe en meng tot je de consistentie krijgt van fijn broodkruim. Voeg water en eigeel toe, kneed tot een glad deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Bak het vlees lichtjes rul met de kaneel en peper, maar bruin het niet. Vermeng het vlees met de vulling en roer goed door.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de bakvorm in. Kneed het deeg en duw het in een rechthoek; rol uit tot 3 mm dikte. Gebruik een ronde uitsteekvorm van 7-8 cm om de bodems uit te steken. Laat het deeg zakken in de taartvormpjes door het rustig aan te duwen, prik de bodem drie keer in met een vork. Kneed het resterende deeg weer bij elkaar om de deksels eruit te snijden. Verdeel de vulling over de taartjes, druk zachtjes aan. Plaats de dekseltjes erop en bestrijk met het ei-melkmengsel. Bak 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn.