In beeld

‘Saluut aan Amerika’, de 4-juli-show van president Trump

Donald Trump besloot als eerste Amerikaanse president ooit om een eigen 4-juli-viering op touw te zetten. Dit gebeurde bij het Lincolnmonument in Washington DC. Trump gaf een speech en er was een militaire parade. Tradities werden ook in ere gehouden: het volkslied werd gezongen en de dag werd afgesloten met een vuurwerkshow.

Het was dit jaar voor het eerst dat een Amerikaanse president zelf een evenement organiseerde en een speech gaf tijdens de Amerikaanse onafhankelijkheidsviering op 4 juli. Het heette 'Saluut aan Amerika'.
Foto Saul Loeb/AFP
Er waren veel Trump-supporters aanwezig bij het evenement. Er waren optredens, een militaire vliegtuigshow en vuurwerk.
Foto Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Bij de viering waren ook anti-Trump-demonstranten van de partij. Ze waren ruimschoots in de minderheid. Hier verplaatsen de demonstranten een beeld van Donald Trump op een gouden toilet.
Foto Carlos Barria/Reuters
Een kleine ballon van de 'Trumpbaby', naar het ontwerp van kunstenaar Matt Bonner. De grote opblaasbare Trumpbaby was voor het eerst te zien bij de protesten in Londen tijdens het bezoek van de Amerikaanse president.
Foto Stephanie Keith/AFP
Een demonstratie-eenheid van Amerikaanse mariniers.
Foto Tom Brenner/Reuters
Voor de vliegtuigdemonstratie en de vuurwerkshow werd het luchtruim op 4 juli boven Washington DC twee keer tijdelijk gesloten.
Foto Alex Brandon/AP
President Trump beloofde van tevoren geen politieke campagne te voeren tijdens zijn programmering op de nationale feestdag. Zijn fans lieten desondanks niet na hun steun aan Trump uit te spreken. ,,Nog vier jaar! Nog vier jaar!" was te horen in het publiek.
Foto Brendan Smialowski/AFP
Mensen kwamen voorbereid op de regen naar het evenement in Lincoln Park.
Foto Eric Thayer/Reuters
President Donald Trump verscheen met zijn vrouw Melania op het podium voor het programma.
Foto Brendan Smialowski/AFP
De toespraak van president Trump duurde drie kwartier en ging vooral over de militaire geschiedenis van de Verenigde Staten, van de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Britten tot aan de oorlog tegen IS in Syrië.
Foto Susan Walsh/AP
"We zijn één volk, met één droom en één geweldige bestemming," zei Trump. "We hebben allemaal dezelfde helden, hetzelfde huis, hetzelfde hart, en we zijn allemaal gemaakt door dezelfde Almachtige God."
Foto Mandel Ngan/AFP
Ook militaire helikopters maakten deel uit van de vliegshow.
Foto Joshua Roberts/Reuters
De VS werden op 4 juli 1776 onafhankelijk van Groot-Brittannië.
Foto Susan Walsh/AP
Het is niet bekendgemaakt hoeveel het 'Saluut aan Amerika' heeft gekost. Wel zouden de overheid volgens The Washington Post zeker 2,5 miljoen dollar hebben uitgegeven aan de show van de president - geld dat normaal bedoeld zou zijn voor nationale parken.
Foto Andrew Caballero-Reynolds/AFP
Het vliegdemonstratieteam Blue Angels van de Amerikaanse marine en Air Force One, het vliegtuig van de president, vlogen over de toeschouwers.
Foto Al Drago/EPA
Amerikanen zingen het volkslied op de trappen van het Lincoln Memorial in Washington DC.
Foto Carolyn Kaster/AP
Het meest traditionele deel van de onafhankelijkheidsviering van dit jaar: de vuurwerkshow.
Foto Sarah Silbiger/Getty Images/AFP