Petten

Investeerders geïnteresseerd in bouw medische reactor

Het kabinet heeft mogelijke investeerders gevonden voor de bouw van een nieuwe kernreactor in Petten. Dat meldt minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport, VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede kamer. De reactor moet medische isotopen produceren die worden gebruikt bij de behandeling van met name kankerpatiënten. De minister maakt niet bekend wie de kandidaat-financiers zijn, „gezien de geheimhoudingsovereenkomsten” met de stichting die de reactor moet bouwen. Bruins noemt de mogelijke geldschieters van de nieuwe reactor „veelbelovend”. Geschat wordt dat de nieuwe Pallas-reactor 600 miljoen tot 800 miljoen euro kost. De provincie Noord-Holland en de Rijksoverheid hebben een deel gefinancierd in de vorm van een lening, 80 miljoen euro. De uiteindelijke bouw moet met privaat geld worden betaald. De minister zegt te verwachten de deal voor de reactor volgend jaar rond te hebben. Het plan is dat de bouw in 2021 begint; de reactor dient in 2025 operationeel te zijn. De huidige reactor in Petten is goed voor zo’n 30 procent van de wereldwijde medische isotopenproductie, maar de reactor is bijna zestig jaar oud en aan vervanging toe. In Nederland worden jaarlijks zo’n 400.000 patiënten behandeld met de Pettense isotopen, wereldwijd is dat meer dan 10 miljoen. (NRC)