Oud-gouverneur van Rio Cabral betaalde 2 miljoen voor Olympische Spelen

Sergio Cabral heeft 2 miljoen dollar betaald aan IAAF-voorzitter Lamine Diack om stemmen te kopen in 2009, verklaarde hij zelf.

Carlos Arthur Nuzman, Luiz Inacio Lula da Silva en Sergio Cabral vieren in 2009 dat ze de spelen hebben binnengehaald.
Carlos Arthur Nuzman, Luiz Inacio Lula da Silva en Sergio Cabral vieren in 2009 dat ze de spelen hebben binnengehaald. Foto Pawel Kopczynski/Reuters

Voormalig gouverneur van Rio de Janeiro Sergio Cabral heeft naar eigen zeggen 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) smeergeld betaald om de Olympische Spelen van 2016 naar zijn stad te halen. Hij gaf het geld aan de toenmalige voorzitter van de Internationale Associatie van Atletiek Federaties (IAAF) Lamine Diack. Die regelde voor hem minstens zes en maximaal negen stemmen, verklaarde Cabral volgens persbureau Reuters donderdag voor de rechter.

In 2009 dongen naast Rio ook Madrid, Chicago en Tokio mee naar de organisatie van de Spelen. Carlos Arthur Nuzman, voorzitter van het Braziliaanse olympisch comité, stelde voor het op een akkoord te gooien met Diack, verklaarde Cabral voor de rechter. „Nuzman kwam naar me toe en zei: Sergio, ik wil je iets vertellen over de voorzitter van de IAAF, Lamine Diack; hij is iemand die openstaat voor het aanvaarden van steekpenningen.”

‘Welke garanties?’

„Ik zei, Nuzman, welke garanties krijgen we?”, aldus Cabral. „En hij zei: gewoonlijk verkoopt hij vier, vijf, zes stemmen. Het risico bestaat dat we de tweede [stem]ronde niet halen.” Vervolgens zou aanvankelijk zijn afgesproken dat Rio zes stemmen kreeg voor 1,5 miljoen. Later zou Diack hebben aangeboden dat hij er meer kon krijgen als de stad een half miljoen extra zou overmaken. „Dat hebben we gedaan”, aldus Cabral, die de betaling naar eigen zeggen heeft goedgekeurd. De toenmalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva en oud-burgemeester Eduardo Paes zouden geen aandeel hebben gehad in het plan, maar achteraf wel op de hoogte zijn gesteld.

De spelen brachten de stad niet wat was beloofd. Lees ook: Rio werd er alleen maar slechter op

Zowel Carlos Arthur Nuzman als Lamine Diack wordt door justitie in Brazilië vervolgd vanwege de toekenning van de Olympische Spelen aan Rio de Janeiro. Tegen Diack loopt ook een zaak in Frankrijk. Hij zou zich met zijn zoon Papa Massata schuldig hebben gemaakt aan verschillende misdrijven, waaronder omkoping en witwassen.

Sergio Cabral zelf is veroordeeld tot tweehonderd jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in een aantal corruptieschandalen. Zijn bekentenis, waarbij hij namen genoemd heeft van meer betrokkenen uit de sportwereld, is onderdeel van een deal met justitie. Hij hoopt zo de duur van zijn gevangenisstraf te verkorten, aldus Reuters.