Onderzoeksrapport

Fraudeurs in zorgsector hadden vaak al strafblad

Zorginstellingen die frauderen hebben vaak bestuurders aan het roer die al eens veroordeeld zijn. Dat concludeert het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) donderdag in een onderzoeksrapport. Het knooppunt, van onder meer Openbaar Ministerie en opsporingsdienst FIOD, onderzocht alle 41 gevallen van zorgfraude (of een ernstig vermoeden daarvan) tussen 2016 en 2018. Bij deze zaken waren 53 bestuurders betrokken. Bijna de helft van hen bleek eerder veroordeeld te zijn voor delicten van zware verkeersovertredingen tot witwassen en poging tot doodslag. Opmerkelijk: de dertien bestuurders die zich bezighouden met begeleid of beschermd wonen hadden allen al een strafblad. Regelgeving is volgens het IKZ zo opgesteld dat het zo simpel mogelijk is zorggelden aan te vragen. Doordat het IKZ zich alleen heeft gericht op bestuurders die (vermoedelijk) betrokken waren bij fraude, is het onderzoek niet representatief voor de sector, zegt de woordvoerder. Het knooppunt wil met dit rapport de vraag oproepen „of je deze mensen dit werk wilt laten doen, zeker als het gaat om begeleid of beschermd wonen”. (NRC)