Mogelijk miljoeneninvestering voor nieuwe reactor in Petten

De regering heeft mogelijk investeerders gevonden voor de nieuwe isotopenreactor in Petten, dat meldt minister Bruno Bruins aan de Tweede Kamer.

Luchtfoto van de kernreactor van Petten, die vorig jaar werd stilgelegd omdat hij te onveilig was. De reactor levert circa 60 procent van de Europese en 30 procent van de wereldwijde isotopenproductie.
Luchtfoto van de kernreactor van Petten, die vorig jaar werd stilgelegd omdat hij te onveilig was. De reactor levert circa 60 procent van de Europese en 30 procent van de wereldwijde isotopenproductie. Foto Bram van der Biezen/ANP

De regering heeft mogelijke investeerders gevonden voor de bouw van een nieuwe kernreactor in Petten. Dat meldt minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport, VVD) vrijdag in een brief aan de kamer. De reactor moet onder andere medische isotopen gaan produceren die worden gebruikt om kankerpatiënten te behandelen.

De minister maakt de kandidaat-financiers niet bekend, „gezien de geheimhoudingsovereenkomsten” met de stichting die de reactor moet gaan bouwen. Wel zegt Bruins goede hoop te hebben dat hij de financiering rond kan krijgen. Geschat wordt dat de reactor tussen de 600 en 800 miljoen euro gaat kosten. De provincie Noord-Holland en de Rijksoverheid hebben een deel gefinancierd in de vorm van een lening van 80 miljoen euro. De rest moet met privaat geld worden betaald.

Volgend jaar verwacht de minister de deal voor de nieuwe reactor, die Pallas gaat heten, te sluiten. Het plan is dat de bouw in 2021 begint, volgens de planning dient hij in 2025 operationeel te zijn.

Huidige reactor Petten

De huidige reactor in Petten is goed voor zo’n 30 procent van de wereldwijde medische isotopenproductie. Maar de reactor is bijna zestig jaar oud en toe aan vervanging. De reactor werd vorig jaar stilgelegd vanwege een lekkage.

Lees ook: De drie alternatieven voor de Petten-kernreactor

De radioactieve stoffen die de reactor produceert, zijn cruciaal voor de medische wereld. Ze worden onder andere gebruikt om tumoren te diagnosticeren en om kanker en hart- en vaatziekten te behandelen. In Nederland worden jaarlijks zo’n 400.000 patiënten behandeld met de Pettense isotopen, wereldwijd is dat meer dan 10 miljoen.