Leger en oppositie sluiten akkoord over overgangsregering Soedan

Na een transitieperiode van „drie jaar of iets langer” zal een volledig civiele regering de macht overnemen, aldus de Afrikaanse Unie.

Soedanezen demonstreren in hoofdstad Khartoum tegen de militaire raad die in april de macht overnam van Omar al-Bashir.
Soedanezen demonstreren in hoofdstad Khartoum tegen de militaire raad die in april de macht overnam van Omar al-Bashir. Foto Hussein Malla/AP

De militaire raad en de oppositie in Soedan hebben een akkoord gesloten over een overgangsregering. Na „drie jaar of iets langer” moeten daarop verkiezingen volgen en een volledig civiele regering. Dat heeft speciaal gezant van de Afrikaanse Unie (AU) Mohammed el-Hassan Labat vrijdag gezegd, aldus persbureau AP.

Volgens Labat hebben de twee partijen afgesproken samen plaats te nemen in een tijdelijke regering. Beide partijen krijgen vijf zetels in dat bestuur, de elfde plek gaat naar een burger met een militaire achtergrond.

Lees hier uit het dagboek van een Soedanese demonstrant: ‘Ik weet dat ik doelwit ben, ik heb niets te verliezen’

Neergeslagen protesten

De overeenkomst maakt een einde aan een weken durende impasse. Op 3 juni sloeg een aan het leger gelieerde militie grootschalige burgerprotesten bloedig neer. Zeker honderd demonstranten werden gedood.

Hierdoor kwam er een eind aan onderhandelingen tussen de alliantie van oppositiebewegingen en de militaire raad, die de macht in april overnam van dictator Omar al-Bashir na maanden van massale protesten.

Sinds 3 juni hebben de AU en Ethopië geprobeerd de twee partijen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Begin deze week lukte dat nadat opnieuw tienduizenden Soedanezen de straat op waren gegaan.