Klimaatbeleid

Wet: kolencentrales zijn vanaf 2030 geen kolencentrale meer

De kolencentrales mogen in 2030 geen kolen meer verstoken. Een wetsvoorstel van het kabinet dat dit regelt, is in de nacht van donderdag op vrijdag aangenomen door de Tweede Kamer. Vanaf volgend jaar telt Nederland nog vier kolencentrales: in Eemshaven, Geertruidenberg en op de Tweede Maasvlakte. Het wetsvoorstel regelt dat die centrales vanaf 2030 sluiten, of moeten overstappen op andere brandstoffen. In de praktijk zullen dat houtsnippers zijn. Voor de oudste van de vier centrales, de Amercentrale in Geertruidenberg, gaat dat verbod in vanaf 2025. Het einde van de kolenstook, al aangekondigd in het regeerakkoord, is bedoeld om de klimaatdoelen te halen. Twee amendementen van GroenLinks om een of meer centrales nog eerder te sluiten, kregen vrijdag alleen steun van de linkse oppositie en 50Plus. (NRC)