Energierekening

Kamer: huurders geen slachtoffer van klimaatmaatregelen

Mensen die geen mogelijkheid hebben hun woning te verduurzamen, zoals huurders met een onwillige huisbaas, mogen er niet op achteruitgaan door de maatregelen uit het Klimaatakkoord. De Tweede Kamer steunde donderdag unaniem de oproep van die strekking van PvdA-leider Lodewijk Asscher. Het kabinet wil de belasting op gas de komende jaren verhogen, terwijl de heffing op elektriciteit juist omlaag gaat, om het gasgebruik te ontmoedigen. Dat kan tot hogere lasten leiden als de woning niet wordt verduurzaamd. Ook mensen die aangesloten zijn op een warmtenet moeten dan wellicht meer betalen, omdat de tarieven vaak meebewegen met de gasprijs. Het kabinet heeft voor de maatregelen uit het Klimaatakkoord de steun nodig van de PvdA of GroenLinks om ze door de Eerste Kamer te loodsen. (ANP)