Iraanse commandant dreigt met confiscatie Britse tanker

Het dreigement-per-tweet is een reactie op een actie van de Britse marine. Die enterde donderdag een Iraanse supertanker en nam deze in beslag.

De eenheid van de Britse Koninklijke Marine die de confiscatie van supertanker Grace 1 uitvoerde.
De eenheid van de Britse Koninklijke Marine die de confiscatie van supertanker Grace 1 uitvoerde. Foto via Britse ministerie van Defensie/EPA

Iran dreigt een Britse olietanker te confisqueren. Zolang de Britten de Iraanse tanker die ze donderdag in beslag namen niet onmiddellijk vrijgeven, is dat de plicht van Iran, schrijft een commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde vrijdag in een tweet.

Met dat dreigement reageert de commandant op een actie van de Britse Koninklijke Marine. Die landde donderdag met een helikopter op het dek van supertanker Grace 1, nabij Gibraltar, en nam het schip in beslag. De Britten vermoedden dat de tanker olie naar Syrië vervoerde in weerwil van door de Europese Unie opgelegde sancties.

De voornamelijk Indiase bemanningsleden van Grace 1 worden volgens een woordvoerder van Gibraltar vrijdag als getuigen ondervraagd, aldus persbureau Reuters. De Britten willen zo achterhalen of hun vermoedens kloppen over de lading en bestemming van het schip. Volgens data van het schip die Reuters inzag, zou de tanker Iraanse olie vervoeren die in Iran was ingeladen. Op de papieren van de schipper zou echter staan dat de olie uit Irak kwam.

Lees ook: Met sancties tegen Khamenei raakt diplomatie nog verder uit beeld

Escalatie

De ongebruikelijke militaire actie van de Britten verhevigt de al toenemende spanningen tussen Iran en het Westen. Zo haalde Iran twee weken geleden een Amerikaans drone neer, waarop de Amerikaanse president Trump naar eigen zeggen een vergeldingsactie beraamde. Op het laatste moment zou hij die hebben afgeblazen. Hij vond het „niet proportioneel” dat daarbij 150 slachtoffers zouden vallen.

Door Amerikaanse sancties kan Iran zijn olie niet goed verkopen op reguliere oliemarkten. Afgelopen maanden voelde het land zich dan ook gedwongen te zoeken naar onconventionele afzetmarkten, zoals bijvoorbeeld nu Syrië.

Iran dreigt volledig uit het internationale nucleaire akkoord met de EU te stappen als de Unie de VS niet onder druk zet om de sancties te verlichten. Maandag werd bekend dat Teheran de vastgelegde limiet van lichtverrijkt uranium overstijgt en minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif dreigt hoger verrijkt uranium te produceren als sanctieverlichting uitblijft.