Ecoducten

De Hoge Veluwe weert ‘vreemd wild’ en wolf

De Hoge Veluwe wil geen herten van buiten het park binnenlaten
De Hoge Veluwe wil geen herten van buiten het park binnenlaten Foto Marten van Dijl/ANP

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft wilddoorgangen naar de bossen in de omgeving afgesloten met hoge hekken. Het park is de grote toeloop van herten uit het nabijgelegen Deelerwoud beu en wil ook niet dat er een wolf in het park komt. Komt er toch een wolf binnen, dan wil de parkdirectie die afschieten, al is dat verboden. Dat schrijft parkdirecteur Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst in een verklaring. De Hoge Veluwe is particulier bezit en mag dus zelf besluiten om hekken te bouwen. De provincie Gelderland zegt daar niet blij mee te zijn. Het park werkte in 2013 met grote tegenzin mee aan het plaatsen van ecoducten. „Een hype”, zegt de directeur. „We hebben altijd gezegd: we willen geen overlast krijgen van de buren.” Volgens de directeur is de Veluwe ook „volslagen ongeschikt” voor wolven. Hij vreest dat een wolf zijn wilde schapen zal aanvallen. (ANP)