Cijfers CBS

Consumentengoederen in juni 2,7 procent duurder

Goederen en diensten waren voor de consument in juni 2,7 procent duurder dan een jaar eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt. Een maand eerder bedroeg de prijsverhoging 2,4 procent ten opzicht van een jaar eerder.

De stijging vorige maand was een gevolg van de prijsontwikkeling van vliegtickets, aldus het statistiekbureau. Rond de feestdagen en in vakanties zijn deze diensten duurder. Dit jaar viel Pinksteren in juni en vorig jaar in mei.

De prijzen voor voeding hadden ook een verhogend effect. Afgelopen maand waren de voedingsprijzen 4,8 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is de grootste jaar-op-jaarstijging in meer dan 10 jaar tijd. Groenten hadden een groot effect op deze ontwikkeling met een duidelijke prijsstijging.

De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want daar horen bijvoorbeeld ook de prijzen van koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud bij. (ANP)