Amsterdam geen organisator Songfestival

Festivalwinnaar Duncan Laurence tijdens huldiging in Hellevoetsluis.
Festivalwinnaar Duncan Laurence tijdens huldiging in Hellevoetsluis. Foto Robin Utrecht/ ANP

Het Eurovisie Songfestival vindt volgend jaar in elk geval niet in Amsterdam plaats. Het bestuur van de hoofdstad heeft zijn opties gewogen en besloten geen bid uit te brengen op de organisatie van het liedjesfestijn.

Dat betekent dat het Songfestival volgend jaar in Rotterdam, Utrecht, Maastricht, Den Bosch of Arnhem plaatsvindt.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam is zich er naar eigen zeggen van bewust dat ze met dat besluit mensen teleurstelt, maar legde gisteren in een brief aan de gemeenteraad uit dat er in de zomer van 2020 simpelweg geen plek is in Amsterdam. De organiserende European Broadcasting Union wil een locatie ten minste acht weken kunnen gebruiken en die luxe bleek niet één van de potentiële zalen en hallen in Amsterdam te kunnen bieden. Zowel de Ziggo Dome en de Johan Cruijff Arena als de Amsterdam Rai bleken al volgeboekt en kwamen op korte termijn niet meer onder de reserveringen uit.

Halsema schrijft dat zelfs nog is onderzocht of er van het Songfestival dan niet een echt festival gemaakt kon worden op een terrein. Het onconventionele plan bleek te bewerkelijk, en dus is deze week besloten om definitief geen kandidaat meer te zijn voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival.

In Arnhem is zaterdag het prijswinnende liedje Arcade van Songfestivalwinnaar Duncan Laurence te horen. De beiaardier van de Eusebiuskerk speelt het ‘s ochtends af. „Zo laat de regio horen de kandidaatstelling te ondersteunen”, aldus de gemeente Arnhem. (NRC)