Zaak-Ghosn

Franse politie doorzoekt hoofdkantoor van Renault

De Franse politie heeft woensdag het hoofdkantoor van autoproducent Renault in Boulogne-Billancourt doorzocht. Volgens bronnen van persbureau Reuters heeft de huiszoeking te maken met het onderzoek naar Carlos Ghosn, de voormalige baas van de autoalliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. De 65-jarige Braziliaan wordt verdacht van verschillende fraudegevallen.

Ghosn werd vorig jaar in Japan gearresteerd en kwam in april op borgtocht vrij. De toenmalige president-commissaris van Nissan zou de benodigde 500 miljoen yen (4 miljoen euro) zelf hebben betaald.

Renault bevestigde woensdag de huiszoeking, maar wilde niet ingaan op de aanleiding. De autoproducent gaf wel aan mee te werken met de autoriteiten.

Eerder dit jaar gaf Renault aan dat het concern over bewijzen beschikte dat het mee had betaald aan de grootse viering van Ghosns huwelijk in 2016 in het paleis van Versailles. Renault heeft die bewijzen overgedragen aan de autoriteiten. In Japan lopen verschillende onderzoeken naar het verbergen van salaris door Ghosn voor de belastingdienst en naar het aanwenden van Nissan-geld voor zichzelf.

Renault heeft een belang van 43 procent mét stemrecht in Nissan, Nissan 15 procent zónder stemrecht in Renault. (Reuters)