VN: regering Maduro voert buitengerechtelijke executies uit

Alleen al dit jaar zouden 1.569 jonge Venezolaanse mannen zijn ontvoerd en gedood door regeringstroepen.

Inwoners van hoofdstad Caracas in discussie met militairen.
Inwoners van hoofdstad Caracas in discussie met militairen. Foto Rayner Pena/EPA

De Venezolaanse regering van president Nicolás Maduro heeft volgens de Verenigde Naties op grote schaal jonge mannen onder valse voorwendselen gearresteerd, ontvoerd of zelfs geëxecuteerd. Mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet roept Maduro donderdag op tot concrete maatregelen. Anders vreest ze dat de situatie in het Zuid-Amerikaanse land alleen maar verslechtert.

De VN sprak met 558 slachtoffers en getuigen van mensenrechtenschendingen in Venezuela, en zag regeringscijfers in. Vorig jaar zijn 5.287 Venezolanen gedood om wat de regering „verzet tegen autoriteiten” noemt. Dit jaar staat de teller wat dat betreft al op 1.569 vermissingen, schrijft Bachelet. Ze houdt er ernstig rekening mee dat de cijfers in werkelijkheid veel hoger liggen. Sinds protesten tegen de socialistische regering-Maduro in januari hevig losbarstten, zijn bij rellen zeker 66 mensen om het leven gekomen. 52 van hen overleden volgens het VN-rapport door toedoen van de Venezolaanse regeringstroepen.

Met voedselpakket en vaderlandskaart wordt de Venezolaan koest gehouden: „Blijf loyaal en ontvang een pakket of bonus.”

Volgens het rapport dat Bachelet donderdag presenteerde, voert de regering van Venezuela een beleid dat beoogt criticasters en politieke tegenstanders te onderdrukken en waar mogelijk te criminaliseren. Dat zou onder meer gebeuren door jonge mannen na hun arrestatie drugs of wapens toe te stoppen, en te doen of ze met die waar in hun bezit werden aangehouden.

Crisis

Op politiek en economisch vlak is het land ingestort. Er heerst daarnaast schaarste aan geld en eten. Dat zorgt volgens de VN voor „hachelijke situaties” in ziekenhuizen, die een tekort aan personeel, medicijnen, elektriciteit en voorraden hebben. Tussen november vorig en februari van dit jaar zijn daardoor 1.557 Venezolanen om het leven gekomen.

Bachelet was vorige maand in Venezuela, nota bene op uitnodiging van Maduro. Haar rapport is gedeeltelijk gebaseerd op statistieken van zijn regering. Ze sprak daar met de president en zijn kabinetsleden, en met hun politiek tegenstander Juan Guaidó. Deze voorzitter van de Nationale Assemblee van Venezuela verklaarde zichzelf in januari de rechtmatige president van het land. De Europese Unie en meer dan vijftig landen, waaronder de Verenigde Staten, erkennen hem ook als zodanig.