Vlak voor het reces gooit de VVD olie op het vuur | Waarom Timmermans geen voorzitter werd

De Haagse Stemming Met Joel Voordewind, Geert Wilders en Viktor Orbán. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!

Vreemdelingenhulp bestraffen: dat is het nieuwste voorstel waarmee de VVD de coalitie bruskeert. Over het Klimaatakkoord laten de regeringspartijen zich dan weer niet uit elkaar spelen. En wie liet Frans Timmermans écht struikelen op weg naar het voorzitterschap van de Europese Commissie?

REDDERS IN NOOD: Het zomerreces is nabij, maar de VVD zet de coalitieverhoudingen nog eens op scherp voordat het echt zover is. De partij roept vandaag op het redden van migranten op zee strafbaar te stellen. Het CDA is voor, net als PVV, SGP en FVD, genoeg voor een Kamermeerderheid. Maar D66 en ChristenUnie zijn mordicus tegen. Zij blijven liever bij de huidige wetgeving: daarin is juist niet helpen strafbaar. “Als we die route opgaan, dan valt de coalitie uit elkaar”, concludeerde Joel Voordewind (ChristenUnie). Met die spanning in het achterhoofd, zal de VVD geen formeel voorstel doen en blijft het bij een proefballon. Maar voor Wilders en Baudet is het nu wel héél interessant geworden om het VVD-idee te kopiëren en als motie in te dienen.

KLIMAATMAATJES: Het was bepaald geen kijkcijferhit, het debat over het Klimaatakkoord: weggestopt op een woensdagavond tijdens het vrouwenvoetbalsucces. Kamervoorzitter Arib stelde zelfs verrast vast dat de PVV niet had voorgesteld het akkoord door de shredder te halen. Gebeurde er dan helemaal niets? Dat ook weer niet. Want de coalitie is in de Eerste Kamer afhankelijk geworden van de oppositie, en dat viel te merken. Met eigen voorstellen probeerden GroenLinks (een andere CO2-heffing) en de PvdA (compensatie voor huurders in slecht geïsoleerde woningen) het kabinet bij te sturen, in ruil voor steun. Maar doordat de coalitie zelf eensgezind bleef, werd het debat niet zo fel als begin dit jaar. Misschien scheelde het wel dat de grootste provocateur van toen nu ontbrak. Klaas Dijkhoff (VVD) liet verstek gaan – om (opnieuw) vader te worden.

SCHIPHOLSOF: Het zit Lelystad Airport niet mee, dat is duidelijk. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) tobt over de gevolgen van de stikstofuitspraak van de Raad van State en moet nog steeds bepalen welke functie het vliegveld mag krijgen: óf alleen Schipholvluchten overnemen (zoals een Kamermeerderheid wil) óf openstellen voor iedereen (zoals de Europese Commissie het graag ziet)? Maar ook Schiphol heeft veel last van de aanhoudende onzekerheid. De luchthaven investeerde flink in het Flevolandse vliegveld en wil er veel van zijn goedkope vakantievluchten onderbrengen, om duurdere vluchten binnen te halen. Maar zonder Lelystad als uiterwaard, kan Schiphol voorlopig niet groeien, vond de Kamer gisteren. Zelfs VVD-woordvoerder Remco Dijkstra, die gewoonlijk bepleit dat we méér moeten gaan vliegen, was het daar mee eens.

MEER OF MINDER: Er was vooraf al het nodige te doen rond beschuldigingen van politieke inmenging, maar deze week ging het hoger beroep in de ‘Minder Marokkanen’-zaak tegen Geert Wilders pas echt inhoudelijk van start. Het Openbaar Ministerie eiste gisteren dat de PVV-leider een boete van 5.000 euro betaalt voor discriminatie van Marokkanen. Het is dezelfde eis waarmee het OM in de eerste aanleg kwam. Toen bevond de rechter Wilders wel schuldig, maar hoefde hij de boete niet te betalen. De uitspraak van het hoger beroep volgt pas in oktober. En Wilders? Die plaatste op Twitter alweer de volgende “#minder #minder #minder”-oproep.

MEELIFTERS: Wie of wat heeft Frans Timmermans nu zijn voorzitterschap van de Europese Commissie gekost? De Viségradgroep van vier Oost-Europese lidstaten (Hongarije, Polen, Tsjechië, Slowakije) eist de trofee graag voor zich op: zij liggen al jaren overhoop met Timmermans als vicevoorzitter. De woordvoerder van de Hongaarse premier Orbán claimde direct dat Timmermans door hun toedoen “gewipt” zou zijn. Maar zo groot is hun invloed helemaal niet, schrijft Oost-Europacorrespondent (en Haagse Stemmingveteraan) Emilie van Outeren. De Oost-Europese critici boften met de onvrede onder de christendemocraten over de postenverdeling. Díe gaf de doorslag, zeggen ingewijden. Het Reformatorisch Dagblad heeft ondertussen een andere schuldige gevonden voor het mislukken van Timmermans’ kandidatuur: het negeren van de zondagsrust.

WAT WIJ VOLGEN: Het is de allerlaatste dag voor het zomerreces in de Tweede Kamer. Die is traditiegetrouw tjokvol, want er moet nog over van alles gestemd worden. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) krijgt zelfs na middernacht nog een motie van wantrouwen opgedist voor het gerommel met kinderopvangtoeslagen door de Belastingdienst, zo heeft Denk al aangekondigd – de verwachting is dat Snel die vrij gemakkelijk zal overleven. Vóór 2 uur vannacht zullen de Kamerleden niet klaar zijn, al zijn de eerste biertjes in Nieuwspoort tegen die tijd al lang achter de kiezen.

QUOTE VAN DE DAG:

“Wat zij handig deden was meeliften met de EVP-verzetsbus. En toen die bus Timmermans eenmaal had overreden, stapten de vier uit, zwaaiden met hun vlaggetje en riepen dat zij achter het stuur gezeten hadden.”

De Oost-Europese tegenstanders van Timmermans eisten met veel bravoure de eer voor zijn mislukte kandidatuur op, analyseert Emilie van Outeren.