Russische onderzeeër waar brand woedde had nucleaire krachtbron

Brand in Russische boot kostte aan veertien mensen het leven. De nucleaire reactor werd wel afgeschermd.

De marinebasis van Severomorsk, waar de Noordelijk Vloot van Rusland ligt.
De marinebasis van Severomorsk, waar de Noordelijk Vloot van Rusland ligt. Foto AP

De Russische onderzoeksonderzeeër waarop maandag een brand uitbrak, heeft een nucleaire krachtbron. Dat heeft de Russische president Poetin donderdag bevestigd. Zijn minister van Defensie Sergej Sjojgoe zegt dat de reactor werd afgeschermd van de brand en zodoende intact is gebleven.

Het ongeval in de Barentszzee kostte veertien marineofficieren het leven. Russische media meldden al snel dat het zou gaan om het type AS-12, ook wel bekend als Losjarik: een nucleaire onderzoeksonderzeeër die gebruikt kan worden voor speciale sabotagemissies. Russische Defensie zegt alleen dat het gaat om een vaartuig dat gebruikt wordt voor oceaanonderzoek. Het vaartuig zou zich in Russische territoriale wateren hebben bevonden toen de brand uitbrak.

Minister Sjojgoe stelt nu dat het vuur veroorzaakt is door problemen met een batterij, zoals valt te lezen op de website van het Kremlin. De bemanningsleden overleden vanwege giftige rook die ontstond door het vuur. De nucleaire krachtbron zou „volledig geïsoleerd” zijn van de brand en nog „volledig operationeel”. De onderzeeboot, momenteel gelegen op de marinebasis van de Noordelijke Vloot in Severomorsk, wordt volgens de minister „snel” gerepareerd.

Binnenlandse kritiek

Inmiddels zijn de namen van alle veertien slachtoffers bekendgemaakt. Het betreft hooggeplaatste officieren: twee werden bekroond met een van de hoogste militaire onderscheidingen, die van ‘Held van de Russische Federatie’. Een onbekend aantal bemanningsleden ligt in het ziekenhuis.

Het incident leidde tot stevige kritiek in Rusland. Pas een dag na het ongeval traden autoriteiten naar buiten en aanvankelijk verstrekten ze nauwelijks informatie over de brand, de slachtoffers en mogelijke risico’s. Het radiostation Ekho Moskvy trok de vergelijking met de nucleaire ramp in Tsjernobyl in 1986, die in eerste instantie werd afgedaan als een verwaarloosbaar ongeval.

In 2000 zonk op de Barentszzee de kernonderzeeër Koersk. Ook toen wilden autoriteiten in eerste instantie weinig bekendmaken. Dat kwam Poetin op veel kritiek te staan. Alle 118 marinemensen aan boord kwamen om het leven.