Opinieblad Vrij Nederland ontslaat bijna volledige redactie

Bijna de gehele redactie van Vrij Nederland is donderdag ontslagen. Het opinieblad gaat verder met hoofdredacteur Ward Wijndelts en drie vaste krachten.

Ward Wijndelts op de VN-redactie bij zijn aantreden als hoofdredacteur, november 2016.
Ward Wijndelts op de VN-redactie bij zijn aantreden als hoofdredacteur, november 2016. Foto Olivier Middendorp

Vrijwel de gehele redactie van Vrij Nederland (VN) is donderdag ontslagen. Het linkse opinieblad gaat alleen verder met vier vaste krachten: hoofdredacteur Ward Wijndelts, een chef print, een chef online en een vormgever. De ontslagen maken deel uit van een grotere sanering bij WPG Uitgevers, melden bronnen binnen de redactie. Wijndelts noch de uitgever was donderdagavond bereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Hoofdredacteur Vrij Nederland wil verder zonder redactie

VN neemt afscheid van tien vaste krachten, onder wie alle zes schrijvende redacteuren. Dit is in lijn met het hervormingsplan dat Wijndelts in april presenteerde. Vorig jaar verloor VN ruim een kwart van zijn lezers, zo blijkt uit oplagecijfers van instituut Nationaal Onderzoek Multimedia. De betaalde oplage zakte van 28.000 (2017) naar 20.000 exemplaren (2018). De titel maakt tonnen verlies. Nu VN verdergaat met een zogenoemde rompredactie, wil WPG een half miljoen euro per jaar investeren.

Update 6 juli: Dit artikel is aangepast met nieuwe informatie.