Recensie

Recensie

Op jacht naar een puntenscorende vogelmachine

Zomerspelletjes test spelletjes. Afl. 3: strategisch vogelen in Wingspan.

Foto NRC

Wingspan is het mooiste spel in onze spelletjeskast. De spelerstableaus tonen idyllische landschappen met precies genoeg water, bos en heide. De dobbeltoren heeft de vorm van een vogelhuisje. En de echte sterren van het spel zijn 170 verschillende vogelkaarten. Ze lijken zo weggevlogen uit een plaatjesalbum van Jac. P. Thijsse.

Het is dus even schrikken dat achter al die zachte kleuren en lieflijke natuur een meedogenloos denk- en rekenspel schuilgaat.

In Wingspan zijn er twee acties die je als speler kan uitvoeren. Je kunt een vogel in drie verschillende rijen spelen. Óf je activeert een van die drie rijen. Activeren betekent dat je achtereenvolgens uitvoert wat er op al je eerder gespeelde vogelkaarten staat, van rechts naar links. Een geactiveerde vogel legt bijvoorbeeld een ei of levert voedsel op waarmee je weer nieuwe vogelkaarten kan spelen.

Vogelen wordt zo strategie. Een voorbeeld. Raven zetten eieren om in voedsel. Musgorsen leggen eieren op andere vogels. Leg de musgors rechts van de raaf en je zet een eitje meteen om in voedsel. Omgekeerd werkt de combinatie niet.

Zo stapelen spelers vogels op vogels, tot er een efficiënte voedselgenererende, eierproducerende, kaartentrekkende, puntenscorende vogelmachine ontstaat. Steeds meer kaarten, voedsel en eieren produceert je vogelcombinatie. Een heerlijk gevoel!

Maar het is nooit genoeg. De ideale vogelmachine is steeds nét buiten bereik. En als je eindelijk het gevoel hebt dat alle onderdelen op de juiste plek liggen, is het spel afgelopen en worden de punten geteld. Dat is pas spelontwerp.

Minpuntje is dat er weinig spelersinteractie is. Je kiest vogels uit een gemeenschappelijke voorraad en daar kun je elkaar een beetje in de weg zitten. Maar dat is het dan. Je kunt geen uilen afsturen op de leeuweriken van de concurrent. Je duiven zullen nooit de voedselvoorraad van een ander plunderen. Jammer.

Wingspan is duidelijk met grote liefde voor vogels én voor spelletjes gemaakt. Elke keer dat de Californische kuifkwartel wordt geactiveerd, mag je er een ei opleggen. Daaronder lees je: Er zijn nesten van Californische kuifkwartels gerapporteerd met maar liefst 28 eieren.

Nog één aanmerking dan. De vogelselectie is Noord-Amerikaans. Geen wonder, ontwerper (en vogelaar) Elizabeth Hargrave komt uit de Verenigde Staten. Maar thuis vinden we het jammer dat we met Incaduiven, Carolinamezen en Mississippiwouwen moeten spelen. Tortelduiven, pimpelmezen, rode wouwen, die willen we!

Wingspan

●●●●

€50, 1-5 spelers, 999 Games