Ook Amsterdam haakt af als mogelijke organisator Songfestival

Amsterdam heeft geen locatie beschikbaar voor het Eurovisie Songfestival van 2020. Drie andere steden trokken al eerder hun kandidatuur in.

De Ziggo Dome zou geschikt zijn als locatie voor het Songfestival, maar is volgend jaar mei al volgeboekt.
De Ziggo Dome zou geschikt zijn als locatie voor het Songfestival, maar is volgend jaar mei al volgeboekt. Foto Ferdy Damman/ANP

Amsterdam wil het Eurovisie Songfestival van 2020 niet meer organiseren. Na de winst van Duncan Laurence in Tel Aviv, twee maanden geleden, wierp de gemeente zich op als kandidaat. Het blijkt echter onmogelijk om het evenement in Amsterdam te organiseren, schrijft burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad.

De hoofdstad is de vierde potentiële organisator die zich terugtrekt. Leeuwarden, Breda en Den Haag hebben al laten weten dat ze niet meer in de race zijn om onderdak te bieden aan de internationale liedjeswedstrijd. Vijf steden willen het Songfestival nog wel binnenhalen: Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Maastricht.

Lees ook: Wie gaat het miljoenen slurpende Songfestival van 2020 betalen?

Amsterdam is volgens Halsema vooral afgehaakt omdat de Ziggo Dome niet beschikbaar is. Qua omvang en faciliteiten is de concertzaal geschikt, maar in mei 2020 heeft ze al reserveringen die niet kunnen worden afgezegd. Ook de RAI en de Johan Cruijff Arena zijn al bezet. Muziekhal Afas Live zou dan weer te klein zijn. Een buitenfestival in een grote tent bleek volgens Halsema uiteindelijk ook geen optie.

Plafond te laag

Voor Den Haag en Leeuwarden waren ook praktische obstakels reden om hun kandidatuur in te trekken. Het plafond van de WTC Expo-hal in Leeuwarden is niet hoog genoeg, liet de stad vorige maand weten. Den Haag heeft ook geen locatie voorhanden waar het Songfestival in past. Breda zegde maandag af uit vrees dat het evenement te duur zou worden.

In augustus moet duidelijk worden welke stad het Songfestival organiseert. Volgende week woensdag moeten de vijf overgebleven kandidaatsteden hun plannen klaar hebben. Het is overigens nog onduidelijk welk deel van de organisatiekosten voor rekening komen van de gaststad.