Recensie

Joyner Lucas overtuigt met strakke raps vol actuele maatschappijkritiek

Recensie Rapper Joyner Lucas, geroemd om zijn clevere zinnen en maatschappijkritiek, laat in een uitverkochte Melkweg horen hij waarom we naar zijn langverwachte album ‘ADHD’ moeten uitkijken.

Joyner Lucas: hij gaat terug naar de essentie van hiphop.
Joyner Lucas: hij gaat terug naar de essentie van hiphop. Jordan Strauss

„I’m not racist, my sister’s boyfriend’s black. I’m not racist, my sister-in-law’s baby cousin Tracy got a brother and his girlfriend’s black.” Met die woorden ging rapper Joyner Lucas eind 2017 de wereld over. Hij werd geroemd om het teruggaan naar de essentie van hiphop; het leveren van maatschappijkritiek met clevere zinnen. Ruim anderhalf jaar later speelt hij zijn eerste show in Nederland.

Steun van Eminem

Eminem pikte hem op en liet hem als een van de weinige rappers gastvocalen doen op zijn laatste album Kamikaze. Het gaat Joyner Lucas voor de wind en hij is niet te beroerd er gretig gebruik van te maken; een interview waarin Eminem lovend is over hem wordt slim als introductie van de show gebruikt op een groot videoscherm. Het gejuich wanneer de 30-jarige rapper uit Worcester, Massachusetts op het podium verschijnt is oorverdovend.

Joyner rapt strak, en na wat strubbelingen in de lage regionen, geeft hij een uur lang honderd procent.

De sociaal-maatschappelijke teksten zijn zeer recent, want hij heeft het over onder meer de dood van collega-rapper Nipsey Hussle en de zaak R. Kelly. En verderop in de show over zijn relatie met God en de dromen die hij heeft. Op de achtergrond lopen de bijbehorende videoclips mee. Bij sommige rappers zou dat goedkoop zijn, maar bij Joyner Lucas niet. Zijn performance is namelijk top.

Live overtuigend, nu nog album

Hij lijkt zijn best niet te hoeven doen om tot achterin de volle zaal verstaanbaar te zijn en rapt moeiteloos plots opduikende versnellingen in zijn tekst. Zijn flow is modern, maar hij zet nooit vorm boven inhoud. In elke tekst zijn diepere lagen te vinden. Live is Joyner Lucas overtuigend. Nu nog dat langverwachte album ADHD afronden, dat naar eigen zeggen nog maar twee samenwerkingen nodig heeft.