Brieven

Brieven 4/7/2019

Medicijntekorten

Arts doet wat hij moet

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zegt geschrokken te zijn: „Vooral het hergebruik van medicijnen die over de datum zijn, of waarvan de apotheker niet weet wat ermee is gebeurd, kan gevaarlijk zijn.” (Overtredingen door medicijntekorten, 28/6.) Het is bijzonder dat het CBG deze reactie geeft. Een passender reactie zou zijn geweest dat het zorgelijk is dat medicijnen niet beschikbaar zijn. Deze artsen proberen hun patiënten alsnog de benodigde zorg te geven. Ze maken de afweging tussen het risico van het over datum zijn van een geneesmiddel en het risico van de onbehandelde ziekte. Dat is hun vak en het is betreurenswaardig dat ze deze afweging moeten maken, maar ze nemen wel hun verantwoordelijkheid.

Vermissing

Valt dat echt niet op?

In de berichtgeving rondom het vermiste meisje wordt de naam van het hotel waar zij werd gevonden slechts zijdelings genoemd (Amerikaan ook verdacht van ontucht met 12-jarige, 2/7). Maar hoe is het mogelijk dat een oudere man in het Hilton kon inchecken samen met een meisje van twaalf, dat niet in zijn paspoort stond en zich, naar ik aanneem, niet kon identificeren? Is niemand van het personeel op het idee gekomen dat de gezochten wel eens daar zouden kunnen verblijven? Heeft echt niemand van de beveiliging of receptie een link gelegd tussen de verdwijning en de aanwezigheid van een oudere man met een jong meisje?

Sea Watch 3

Onbelangrijk en onnodig

Waarom moest de toevoeging „dreadlocks tot aan haar middel” in het verhaal over Carola Rackete? (Kapitein die slechts haar ‘morele plicht’ doet, 2/7.) Volgens mij gaat het hier om haar handelen, niet om haar haardracht. Zou zo’n tussenzin ook bij een mannelijke kapitein zijn gebruikt?

Verkeersveiligheid

En app-aanbieders dan?

Het verbod is ingegaan: het is niet meer toegestaan om met een mobiele telefoon in je hand te fietsen (‘Even appen’ op de fiets is verleden tijd, 1/7). Logisch, zou je denken. Maar de handhaving blijft een probleem. Waarom zoeken we het niet in een andere richting, en vragen we app-aanbieders (Apple, Google, Facebook) niet hun verantwoordelijkheid te nemen? Alle smartphones hebben gps plus sensors voor beweging en richting. Dus het moet niet al te ingewikkeld zijn om de appfunctie uit te schakelen als het toestel in beweging is, tenzij het aan een laadapparaat is aangesloten. Implementatie is ook niet gecompliceerd, want al deze apps kunnen na weigeren van een update worden geblokkeerd. Liever een invalid app dan een invalide kind.

Maanstand

De miswijzing

Karel Knip schrijft over de miswijzing van de maan: als je de zon en de maan beide kunt zien, lijkt de maan niet recht naar de zon maar eroverheen te wijzen (Verdampend schedelzweet, 29/6). Dat is schijn. Dat kun je eenvoudig vaststellen: houd een bolvormig voorwerp – een tennisbal – op armlengte vast in de richting van de maan en je ziet dat de belichte kant van de tennisbal in dezelfde richting wijst als de maan. De indruk dat de maan te hoog wijst, komt doordat de maan ver weg is en hoog boven de horizon staat. Wij refereren aan onze eigen horizon, maar deze heeft niets te maken met de stand van zon of maan maar met de plaats op aarde waar wij ons toevallig bevinden. Aarde, zon en maan liggen alledrie op één vlak. Doordat de zon zover van de aarde en de maan verwijderd is en de aarde en de maan relatief dicht bij elkaar staan, is de hoek van de lichtinval gelijk en wijzen maan en tennisbal in dezelfde richting.

Breda

Wij zijn trots, jij jaloers?

Proef ik daar een beetje jaloezie Marcel? (Typisch Breda, 1/7.) Zonde, want Breda is niet alleen NAC Breda, maar heeft ook nog eens de gezelligste binnenstad en de mooiste kerk van van Nederland en ja, wij zijn trots dat we Bredanaar zijn. Precies zoals jij gelooft. En wij vallen daar niemand mee lastig.