Arjen Robben beëindigt voetbalcarrière

Robben nam in mei al afscheid van Bayern München. Nu heeft hij besloten helemaal te stoppen als profvoetballer.

Arjen Robben eind mei, na het winnen van de Duitse beker met Bayern München.
Arjen Robben eind mei, na het winnen van de Duitse beker met Bayern München. Foto Matthias Schrader/AP

Arjen Robben beëindigt zijn voetballoopbaan. De voormalige aanvaller van onder meer Bayern München en het Nederlands elftal heeft dat donderdag in een persbericht laten weten.

Het was al bekend dat Robben zich de afgelopen weken beraadde over zijn toekomst als profvoetballer. Hij nam eind mei afscheid bij Bayern München, nadat hij voor de achtste keer met die club de landstitel had gewonnen. Naar eigen zeggen hield hij toen nog alle opties open.

Robben (35) noemt zijn afscheid „de moeilijkste beslissing” uit zijn loopbaan. Hij stopt omdat hij zijn lichaam niet verder wil belasten. „Op dit moment ben ik fit en gezond en als liefhebber van vele andere sporten wil ik dit voor de toekomst graag zo houden.” Tijdens zijn negentienjarige profcarrière kreeg Robben geregeld te maken met blessures. Zijn bijnaam was dan ook ‘de man van glas’.

Lees ook: In Beieren mochten ze Arjen Robben aanvankelijk niet

WK-finale

Als international was Robben een cruciale speler in de Oranje-elftallen die succesvol waren op de WK’s van 2010 en 2014. In de eindstrijd van dat eerste toernooi, tegen Spanje, schoot hij Nederland bijna naar een eerste wereldtitel. Robbens inzet ging via keeper Iker Casillas net naast het doel. Spanje won uiteindelijk in de verlenging met 1-0. In totaal kwam Robben 96 keer in actie voor Oranje. Hij maakte 37 goals als international.

Op Robbens lange erelijst prijken landstitels met PSV, Chelsea, Real Madrid en Bayern München. Die laatste club bezorgde hij in 2013 met een goal in de voorlaatste minuut van de finale ook de Champions League.