39 goede boeken om deze zomer te lezen

Zomerboeken Het is vakantietijd, dus leestijd. De boekenredactie van NRC selecteerde 39 goede boeken van het afgelopen halfjaar, om nu te gaan lezen.

Illustratie: Lotte Dijkstra
Illustratie: Lotte Dijkstra

Nederlandse fictie

 1. Niña Weijers: Kamers antikamers

  Kamers antikamers is de tweede roman van Niña Weijers (1987), na haar succesdebuut van vijf jaar geleden. In dit boek gaat Weijers’ alter ego op zoek naar een uitweg uit de verstikkende conformisme van het huisje-boompje-beestje-leven. Ze wil vrijheid, iets wilds, iets op het spel zetten

  .

 2. Peter Buwalda: Otmars zonen

  In zijn langverwachte tweede roman maakt Peter Buwalda de verwachtingen waar. Het lijkt een soort vliegveldthriller, waarin machtige en smerige mannen ten val komen. Dit boek maakt hongerig naar meer. (●●●●●)

 3. Marijke Schermer: Liefde, als dat het is


  In de derde roman van Marijke Schermer (1973), Liefde, als dat het is, ligt Davids gezin in puin. Het goede nieuws: we hebben onbeperkt toegang tot de gedachten van alle personages. Zo zijn er ook nog (ex-)vrouw Teri, twee dochters én twee minnaars. Schermer is hard op weg een van de interessantste schrijvers van Nederland te worden, schrijft recensent Thomas de Veen.

 4. Robert Vuijsje: Salomons oordeel


  De nieuwe roman van Robert Vuijsje is een herneming van zijn debuut Alleen maar nette mensen uit 2008: Salomons oordeel blijkt ‘een prikkelende weergave van een eindigend debat, terwijl de problemen nog allerminst opgelost zijn.’.

 5. Wessel te Gussinklo: De hoogstapelaar

  De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo is een fraaie roman over een opstandige jongen. Opnieuw laat de schrijver zijn grote kracht zien, vindt recensent Sebastiaan Kort. Hij geeft het boek vijf ballen.

 6. Manon Uphoff: Vallen is als vliegen

  Manon Uphoff werd als kind door haar vader misbruikt. In Vallen is als vliegen doet zij weergaloos haar verhaal, schrijft recensent Shira Keller. Laag na laag pelt de vertelster onverbiddelijk van haar ervaringen af. Uphoff maakt schokkend navoelbaar hoe misbruikslachtoffers vaak loyaal blijven aan de dader, een vaak onbegrepen gegeven.

 7. Evelien Vos: Niemand keek omhoog

  Op het eerste gezicht is er weinig bijzonders aan de eerste roman van Evelien Vos (1987). Debuten in Nederland gaan wel vaker over dolende, ronddobberende twintigers. Maar Vos’ onderkoelde manier van schrijven is spannend, vindt onze recensent.

 8. Jan van Mersbergen: De onverwachte rijkdom van Altena

  In Jan van Mersbergens nieuwe roman De onverwachte rijkdom van Altena komen zijn vertrouwde thema’s zoals de tegenstelling tussen stad en platteland tot een literair hoogtepunt. Onze recensent vindt dat het een geweldig boek oplevert.

 9. Franca Treur: Regieaanwijzingen voor de liefde

  In weinig woorden veel oproepen, daar heeft Franca Treur talent voor. De nieuwe roman Regieaanwijzingen voor de liefde leunt op haar kwaliteiten als verhalenschrijver: snelle situatieschetsen, snappy zinnetjes, humor en het gedoe tussen hedendaagse Nederlandse mensen.

 10. M.M. Schoenmakers: De vlucht van Gilles Speksneijder

  Gilles Speksneijder werkt op een kantoor en krijgt op een dag de taak in de maag gesplitst om de verhuizing van het bedrijf te regelen. Die taak groeit hem boven het hoofd. Zijn worsteling wordt door zijn schepper M.M. Schoemakers in prachtige zinnen beschreven.

 11. Robert Pollack: De Taak

  In een Russische gevangeniscel is een advocaat overleden. De Raad van Europa stuurt twee ambtenaren naar Sint-Petersburg om het onderzoek door de Russische autoriteiten te controleren. Dit debuut van de jurist Rob Polak is geen doorsnee Nederlandse doorzon-thriller. Voortreffelijk geschreven, ambitieus van opzet, met een paar fijne karakters en een bevredigende plot.

Buitenlandse fictie

 1. Michel Houellebecq: Sérotonine

  De protesten die Houellebecq in zijn laatste roman met vooruitziende blik verbeeldt, zijn nog vele malen grimmiger dan die van de gele hesjes. Zijn boeren voelen zich niet gehoord, niet gezien, wanhopig en woedend. Hun onbehagen, door ‘Brussel’ en door ‘de elite’ weggezet als irrationele angst voor de globalisering, ontploft. Frankrijk desintegreert, Europa wankelt.

 2. Stephen Fry: Helden

  Opnieuw blijkt de Britse komiek Stephen Fry uiterst speels met de Oudheid om te kunnen gaan. Als geen ander laat hij zien hoe de Griekse helden een wereld vertegenwoordigen waarin mensen volop leven, sterven en beminnnen. Een heerlijk boek dus. „Al moet hij soms oppassen niet al te lollig te zijn.”

 3. Colson Whitehead: De jongens van Nickel

  Aanvankelijk was de Afro-Amerikaanse schrijver Colson Whitehead van plan een detective te schrijven die zich in Harlem zou afspelen. Toen drong het lot van enkele jongens op een tuchtschool in Florida zich op. De jongens verdwenen spoorloos, en Whitehead veranderde van onderwerp. De jongens van Nickel speelt zich af in de jaren zestig en gaat over de brave, hardwerkende scholier Elwood, die op een dag in de verkeerde auto stapt.

 4. Mahir Guven: Broer

  Mahir Guven werd in 1986 in Frankrijk geboren, als stateloze vluchteling. Zijn debuutroman Broer draait om de tot mislukken gedoemde zoektocht van migranten én hun kinderen naar het gevoel ergens thuis te zijn. In de roman wordt de oudste broer een blowende Uber-chauffer die elf uur per dag Parijse snobs rondrijdt, de jongste vertrekt naar het front in de Levant, want ‘hier in Frankrijk waren we stront‘.

 5. Ali Smith: Lente

  In Spring, de derde roman uit Ali Smiths seizoenen-reeks, helpt een ondergrondse organisatie om papierlozen uit het systeem te laten ontsnappen. Ook is daar de Zuid-Londense Brittany, die in een uitzetcentrum werkt en al snel leert dat ze moet zeggen: ‘Het is hier geen hotel’ als iemand om een extra deken vraagt. Geen maand zo grillig als april, en wat dat betreft past het voorjaar Smith het best van alle seizoenen: dit is haar beste boek uit deze reeks.

 6. Valeria Luiselli: Archief van verloren kinderen

  Een samengesteld gezin gaat op roadtrip van New York naar het oude grondgebied van de Apachen in Arizona. De relatie van de ouders kraakt in de voegen – aan het eind van de roadtrip, zoveel staat vast, zullen beide helften van het gezin weer huns weegs gaan. Nog meer gaat dit boek over het hartverscheurende verhaal van de kindvluchtelingen bij de Amerikaanse grens.

 7. Alexander Schimmelbusch: Opperduitsland

  Investment banker Victor is 39, multimiljonair en woont in een villa met veel glas in de heuvels bij Frankfurt. Ja, hij heeft er hard voor gewerkt, maar eigenlijk is zijn rijkdom niet te rechtvaardigen. De rijkdom van de hele financiële elite berust op toeval, vindt hij. Opperduitsland, de roman van ex-bankier Alexander Schimmelbusch, werd in Duitsland een hit. Schimmelbusch toont overtuigend én profetisch hoe politiek failliet het marktkapitalisme is.

 8. Sally Rooney: Normale Mensen

  Opnieuw schittert deze zelfverzekerde Ierse schrijver met een kalme roman waarin een onderhuids drama schuilt. Want hoe normaal is de liefde tussen de rijke Marianne - die zich laat vernederen in liefdeloze sm-relaties - en de arme Connell?

 9. Carson McCullers: Op jouw bruiloft

  Frankie Addams is een wit meisje dat onzettend twaalf jaar oud is. Ze zit vast in de loeihete zomer van een stadje in het Amerikaanse zuiden. Dit hartverwarmende boek van Carson McCullers verscheen voor het eerst in 1946 en biedt ook anno 2019 een bijzonder intieme kijk in de binnenwereld van een meisje, queerness én de segregatie in de VS.

 10. Philip Kerr: Metropolis

  Wie scalpeerde vijf sekswerkers in het decadente Berlijn van de jaren twintig? Daarover gaat Metropolis, de allerlaatste thriller van Philip Kerr. Gebruikmakend van historische feiten en personages heeft Kerr weer een spannend, intelligent en buitengewoon geestig boek afgeleverd.

 11. Marco Balzano: Ik blijf hier

  De roman Ik blijf hier van Marco Bolzano gaat over Trina, een jonge onderwijzeres in een inmiddels in een stuwmeer verdwenen dorp. Nadat ze haar grote liefde Barbara kwijtraakt wordt ze ook nog eens betrapt tijdens een razzia. Kortom: ze wordt vertrappeld door de geschiedenis.

 12. Daniil Charms: Werken

  De dood van de Russische schrijver Daniil Charms was bijna even absurd als zijn leven, want tijdens de Duitse blokkade van Leningrad waren zijn cipiers hem vergeten, waardoor hij van honger, uitputting en ziekte crepeerde. Behalve uitgetrokken armen, afgerukte oren en mannen met afgesneden achterhoofden, bevatten sommige verhalen ook iets seksueel pervers. Bovenal is dit een voorbeeldige en aanstekelijke vertaling.

 13. F. M. Dostojevski: Misdaad en straf

  Dat een schuldbekentenis oneindig veel gemakkelijker is dan schuldbesef, moet de jonge Rodion Raskolnikov leren. In Misdaad en straf (1866), verschenen in een fonkelende nieuwe vertaling van Hans Boland, vermoordt de gewezen, aan lager wal geraakte student een oude pandjesbazin met een bijl. Waarom doet hij dat?

Non-fictie

 1. David Brooks: The Second Mountain

  Steeds nieuwe ervaringen najagen en zoveel mogelijk leuke dingen doen. Van Burning Man via Bali naar ayahuasca-ceremonie. De meest prestigieuze banen en traineeships op je LinkedIn-profiel zetten. Je doelen bereiken, dat delen met duizenden vrienden en ontelbaar veel likes krijgen. En dan toch dat lege, eenzame en zinloze gevoel overhouden. Het is wat David Brooks het ‘Instagram-leven’ noemt. Verplichtingen aangaan en investeren in innige relaties – daar draait het om in het leven.

 2. Benoîte Groult: Iers dagboek

  Ze is al ver in de zeventig, maar de Franse schrijfster Benouîte Groult (1920-2016) krijgt alleen maar méér energie, valt te lezen in haar dagboeken. Dankzij haar Amerikaanse minnaar gaat zij seksueel nog lang niet met pensioen.

 3. Remco Campert en Kees van Kooten: Aanelkaar

  Al meer dan vijftig jaar zijn Kees van Kooten en Remco Campert zeer goede vrienden. Ze bezochten elkaar in hun buitenhuizen in Frankrijk, stuurden elkaar honderden anischtkaartjes, brachten tal van avonden door in Amsterdamse cafés en bezorgden elkaar veelvuldig de slappe lach. Ze besloten hun briefwisseling over de dood, het geheugen en de oorlog te bundelen.

 4. Julia Blackburn: Lied van de tijd: op zoek naar Doggerland

  De Britse Julia Blackburn zwerft langs de Engelse Noordzeekust op zoek naar sporen van Doggerland, het land tussen Europa en het VK dat zo’n 7.000 jaar geleden verzonk. Ze vindt er fossielen, voetafdrukken en beenderen.

 5. Ad van Liempt: Gemmeker

  Ad van Liempt schreef een biografie van de kampcommandant van Westerbork, Albert Gemmeker, die zijn Joodse gevangen altijd met U aansprak, maar ze met evenveel beleefdheid op de trein naar Auschwitz zette. Overtuigend toont historicus Van Liempt aan dat deze nazi, anders dan hij zelf tegen zijn rechters beweerde, wel degelijk wist wat er in het oosten met de Joden gebeurde.

 6. Stine Jensen: Goeroes

  Stine Jensen brak haar deelname aan een meditatieweek in Frankrijk voortijdig af en belandde in een mentale crisis. In Goeroes onderzoekt ze de ethische grenzen van moderne spiritualiteit. Hoe onderscheid je de goede van de slechte goeroe?

 7. Sjeng Scheijen: De avant-gardisten

  Slavist Sjeng Scheijen laat zien hoe suprematistische kunstenaars als Malevitsj en Tatlin door het Sovjet-regime werden misbruikt en uiteindelijk zelfs gedumpt. Dit boek bevat veel smeuïge details. Zo lees je hoe Malevitsj eigenlijk een griezelige, charismatische sekteleider was.

 8. Angela Wals: De jongen die wilde mislukken

  Wat een aantrekkelijke durfal, dacht schrijfster Angela Wals (1986) toen ze in 2011 verliefd werd. Fluitend hanteerde de man van haar dromen de pastamachine en de piano, of sprong met een parachute uit een vliegtuig. Toen kwam ze achter zijn criminele verleden.

 9. Andrew Pettegree & Arthur Der Weduwen: De boekhandel van de wereld

  In de zeventiende eeuw werd Amsterdam het walhalla voor boekenliefhebbers uit de hele wereld. Over hoe de Nederlandse Republiek toen de leeshonger stilde, schreven twee historici een baanbrekend, verbluffend en provocerend boek, aldus recensent René van Stipriaan.

 10. Joseph Roth en Stefan Zweig: Elke vriendschap met mij is verderfelijk

  Sinds zijn succes leefde Joseph Roth (1894 - 1939) op grote voet in dure hotels. Maar toen Hitler aan de macht kwam, was ineens alles voorbij. Redding kwam van de kant van Stefan Zweig (1881-1941), met wie hij een complexe ‘bromance’ had. Uit hun dramatische briefwisseling in Elke vriendschap met mij is verderfelijk blijkt dat beide schrijvers op den duur niet meer zonder elkaar konden.

 11. Eva Meijer: De grenzen van mijn taal

  Schrijfster Eva Meijer kreeg een zware depressie en ook nog eens anorexia; het duurde zeven jaar voordat ze hersteld was. Nu leidt ze een gedisciplineerd leven dat draait om werken, wandelen, hardlopen en stilte. In het essay De grenzen van mijn taal belicht ze talloze facetten van dit fenomeen op een bewonderenswaardige wijze.

 12. Sue Prideaux: Ik ben dynamiet

  Sue Prideaux laat in deze nieuwe, gedetailleerde biografie zien hoe Nietzsche’s denken nauw verbonden was met zijn emotionele behoeften. Prideaux beschrijft zijn leven zoals we dat wel kennen: het ziekelijke jongetje dat, na de vroege dood van zijn vader, opgroeit temidden sterk aanwezige vrouwen. Hij lijkt voorbestemd te zijn om predikant te worden, maar maakt dan ineens een academische bliksemcarrière. Nietzsche hoopte Übermensch te worden maar eindigde als krankzinnige.

 13. Natascha Wodin: Ze kwam uit Marioepol

  Ze kwam uit Marioepol van de Duitse schrijfster Natascha Wodin vertelt de onthutsende ondergang van een adellijke familie die de ‘bloeddorstige’ twintigste eeuw aan den lijve ondervindt. Dat niet alleen, dit prachtige boek vertelt ook het collectieve verhaal van de miljoenen ontheemden uit Oost- en Midden-Europa.

 14. Ramachandra Guha, Gandhi: De legendarische jaren

  De Britse koloniale heersers wisten zich nooit goed raad met Mahatma Gandhi (1869 - 1948). ‘Een halfnaakte fakir’, noemde Churchill hem minachtend. Wat moesten ze aanvangen met een man die aan de vooravond van een belangrijk onderhoud met de Britse onderkoning in een sloppenwijk overnachtte? Deze biografie schijnt een nieuw licht op het leven van deze opmerkelijke leider en activist.

 15. Paul Verhaeghe: Intimiteit

  De mooiste passages uit Intimiteit zijn Paul Verhaeghes beschrijvingen van technologieën die ons langzaam maar zeker van ons lichaam losweken. Dat gebeurt onder meer via de media, we worden continu gebombardeerd met beelden van ideale levens en lichamen. We straffen onszelf als we niet voldoen aan al die plastic idealen, en onderwerpen ons lijf aan allerlei regimes – dieetkuren, fitness, chirurgie – om dichter bij een beeld te komen dat ons door anderen door de strot is geduwd.

 16. Een boek uit de lijst aanschaffen? Dat kan hier.