Veertig doden bij luchtaanval op detentiecentrum in Tripoli

De internationaal erkende regering houdt het Libische Nationale Leger (LNA) verantwoordelijk voor de aanval. Tachtig migranten zouden gewond zijn geraakt.

Migranten die in het detentiecentrum im Tajoura verbleven lopen tussen de puinresten na de luchtaanval.
Migranten die in het detentiecentrum im Tajoura verbleven lopen tussen de puinresten na de luchtaanval. Foto Ismail Zitouny/Reuters

Bij een luchtaanval op een detentiecentrum voor migranten in de Libische hoofdstad Tripoli zijn zeker veertig mensen omgekomen. Tachtig migranten raakten volgens de autoriteiten gewond, meldt AP.

Het detentiecentrum ligt in de wijk Tajoura, een buitenwijk van Tripoli waar ook troepen actief zijn die gelieerd zijn aan de internationaal erkende regering van Libië. Zij voeren strijd met het Libische Nationale Leger (LNA) van krijgsheer Khalifa Haftar, dat Tripoli wil veroveren.

De regering in Tripoli houdt het LNA verantwoordelijk voor de aanval en heeft de VN-missie in het land opgeroepen tot een onderzoek. Volgens lokale media had het LNA luchtaanvallen gelanceerd tegen een militiekamp nabij het detentiecentrum. Een woordvoerder van het Libische Nationale Leger heeft ontkend dat het LNA achter de aanval zit.

Eerder dit jaar bezocht redacteur Floor Boon het detentiecentrum dat nu is geraakt door een lichtaanval

Offensief om Tripoli

Het LNA begon in april een offensief tegen de regering in Tripoli. De troepen van Haftar beheersen grote delen van het oosten en zuiden van het land, maar leden vorige week een grote nederlaag toen aan de regering gelieerde milities de strategische plaats Gharyan heroverden, op ongeveer 100 kilometer afstand van de hoofdstad.

Zeker zesduizend migranten uit Eritrea, Ethiopië, Somalië, Soedan en andere landen worden vastgehouden in tientallen detentiecentra in Libië die worden gerund door milities. De milities worden beschuldigd van marteling en andere schendingen van mensenrechten. De meeste migranten zijn opgepakt door de Libische kustwacht, gefinancierd en getraind door de Europese Unie, toen ze probeerden de Middellandse Zee over te steken op weg naar Europa.