Navy SEAL Gallagher vrijgesproken van moord

De Amerikaanse elitemilitair werd beschuldigd van oorlogsmisdaden in Irak, maar kreeg steun van president Trump. Hij zou een jonge IS-gevangene hebben gedood.

Edward Gallagher, een commandant van de Amerikaanse Navy SEALS, komt maandag met zijn vrouw Andrea aan bij zijn proces voor een militair tribunaal op een marinebasis in San Diego.
Edward Gallagher, een commandant van de Amerikaanse Navy SEALS, komt maandag met zijn vrouw Andrea aan bij zijn proces voor een militair tribunaal op een marinebasis in San Diego. Foto Julie Watson / AP

Een Amerikaanse commandant van de Navy SEALs die werd beschuldigd van oorlogsmisdaden in Irak is dinsdag door een militair tribunaal in San Diego vrijgesproken van bijna alle aanklachten tegen hem, waaronder moord. Dat meldt AP.

Edward Gallagher stond terecht voor moord op een gewonde, gevangengenomen IS-strijder in Irak in mei 2017 en poging tot moord op twee burgers in Irak. Hij werd door de jury van zeven leden schuldig bevonden aan één aanklacht: het poseren voor foto’s met het lijk van de IS-strijder, een tienerjongen.

De 40-jarige Gallagher, gekleed in zijn witte marine-uniform met batons, omhelsde na het proces van twee weken zijn vrouw in de rechtszaal en zei „gelukkig en dankbaar” te zijn.

Lees ook: De sluipschutter die de VS splijt

De zaak van Gallagher trok veel belangstelling in de Verenigde Staten, onder meer doordat president Donald Trump overwoog om de meermaals onderscheiden commandant van een peloton Navy SEALS, de elite-eenheid van de marine, preventieve gratie te verlenen. Voor Conservatieven in de Amerikaanse media en een aantal Republikeinen in het Congres was Gallagher een oorlogsheld.

In maart schreef Trump op Twitter dat de omstandigheden van de voorhechtenis van de commandant zouden worden verzacht „uit eer voor zijn dienst voor ons land in het verleden”. Ook schreef hij dat het proces snel moest verlopen.

Aangegeven door eigen peloton

Gallagher werd vorig voorjaar aangegeven door zijn eigen peloton. Volgens de Navy SEALS had hij de IS-strijder, gevangengenomen bij de strijd om de Iraakse stad Mosul, met een mes in de nek gestoken. Ook schoot hij volgens hen op Iraakse burgers, een oudere man en een jong meisje. Gallagher werd bovendien beschuldigd van belemmering van de rechtsgang, omdat hij leden van zijn peloton met de dood zou hebben bedreigd als ze hem zouden aangeven.

Omdat de maximale celstraf die Gallagher kan krijgen vier maanden bedraagt, en hij al langer in voorhechtenis heeft gezeten, ging hij dinsdag vrijuit. Wel kan hij nog worden gedemoveerd tot een lagere rang en een deel van zijn salaris verliezen.

Volgens de advocaten van Gallagher zijn de aanklachten tegen hem verzonnen door leden van zijn eenheid, om van hun commandant af te komen. Volgens hen was er geen fysiek bewijs, omdat het lichaam van het slachtoffer nooit is onderzocht door een patholoog.

De aanklagers wezen op foto’s en sms-berichten van Gallagher zelf, waaronder een foto waarop hij de dode gevangene aan zijn haar omhoog houdt, met een mes in zijn andere hand. „Ik heb hem te pakken genomen met mijn jachtmes”, schreef Gallagher. De verdediging wees erop dat ook andere leden van het peloton met het lichaam hadden geposeerd.

De familie van Gallagher leidde een campagne onder het motto ‘Free Eddie’. „We hebben eindelijk gerechtigheid nadat we zijn geterroriseerd door de regering waarvoor mijn man twintig jaar lang heeft gevochten,” zei zijn vrouw, Andrea, na afloop van het proces.