In beeld

Huis ten Bosch gerenoveerd, zo ziet het er nu uit

Er was een bedrag van ruim 63 miljoen euro mee gemoeid en het kostte ongeveer drie jaar: de renovatie van Huis ten Bosch. Woensdag werden voor het eerst beelden vrijgegeven van het gerenoveerde paleis in Den Haag, de woning van de koning en zijn gezin. De renovatie was uiteindelijk bijna 30 miljoen euro duurder dan aanvankelijk begroot.

Onder meer het dak en de bordestrap werden volledig vervangen. Ook werden de stucplafonds en de gevel gerenoveerd. Voor de renovatie in 2014 begon, was het ruim derig jaar geleden dat Huis ten Bosch was opgeknapt – dat gebeurde destijds toen koningin Beatrix haar intrek in het paleis nam.
Foto Patrick van Katwijk/ANP
Het paleis werd in 1646 gebouwd en was toen bedoeld als zomerresidentie voor stadhouder prins Frederik Hendrik. Onder meer prins Willem III en Willem IV namen in de zeventiende en achttiende eeuw intrek in het paleis. Onder het gezag van prins Willem IV werd het uitgebreid. Er werden onder meer vleugels aan de west- en oostzijdes toegevoegd.
Foto Patrick van Katwijk/ANP
Stadhouder Willem V liet de Japanse zaal inrichten. Op de wanden zijn voorstellingen van planten en vogels te zien. Voor de renovatie zat er houtworm in de panelen.
Foto Patrick van Katwijk/ANP
De werkkamer van koning Willem-Alexander. Bij het bureau liet hij een portret van Willem van Oranje ophangen.
Foto Patrick van Katwijk/ANP
De Groene Zaal. Op de foto's zijn de prinsessen als baby te zien. Ook prins Bernard, opa van koning Willem-Alexander, is vertegenwoordigd met een portret.
Foto Patrick van Katwijk/ANP
Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het pand fors toegetakeld. Nadat de Duitsers waren verdreven, bleek Huis ten Bosch onbewoonbaar. Onder meer de muren en vloeren waren beschadigd geraakt door granaat- en bomscherven.
Foto Patrick van Katwijk/ANP
De Oranje Zaal. De zaal is het pronkstuk van het pand, er zijn diverse gewelfschilderingen en doeken uit de Gouden Eeuw te vinden. Tijdens de recente renovatie werd houtrot in de koepel van de zaal aangetroffen, om de schilderingen te beschermen moest de koepel dan ook grondig worden gerestaureerd.
Foto Patrick van Katwijk/ANP
In 1981 namen koningin Beatrix en prins Claus intrek in het paleis met hun kinderen. Willem-Alexander, toen nog prins, groeide er op. Na haar aftreden verhuisde Beatrix naar Kasteel Drakensteyn.
Foto Patrick van Katwijk/ANP
De Chinese Zaal. Voor de restauratie waren de historische gordijnen "tot op de draad versleten", volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Foto Patrick van Katwijk/ANP
Wanneer er een nieuw kabinet aantreedt, wordt dit traditiegetrouw op het bordes van het paleis gefotografeerd. Dat gebeurde voor het eerst in 1971 onder de toenmalige koningin Juliana. De trap werd de afgelopen eeuwen meermaals gerestaureerd, maar werd bij de recente verbouwing van het paleis geheel vervangen omdat hij in te slechte staat verkeerde.
Foto Patrick van Katwijk/ANP
Het historische gebouw heeft een vloeroppervlakte van bijna 9.000 vierkante meter en telt ongeveer zestien hectare grond. Het woonpaleis ligt in het Haagse Bos.
Foto Patrick van Katwijk/ANP
De DNA Salon met de DNA-profielen van het koninklijk gezin. De baksteentjes in de muur weerspiegelen de DNA-strengen van de koning en koningin.
Foto Patrick van Katwijk/ANP
In totaal is er veertig maanden gewerkt om het paleis weer in goede staat te krijgen. Per dag waren er gemiddeld 120 bouwvakkers bezig met de renovatie.
Foto Patrick van Katwijk/ANP