Fotograaf Erwin Olaf benoemd tot Ridder in Orde van de Nederlandse Leeuw

Erwin Olaf (60) kreeg de onderscheiding dinsdag uit handen van de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema.

Teun Frieszo, de ex-partner van Erwin Olaf (links), en Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits (rechts). Olaf ontving het lintje uit handen van burgemeester Halsema.
Teun Frieszo, de ex-partner van Erwin Olaf (links), en Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits (rechts). Olaf ontving het lintje uit handen van burgemeester Halsema. Foto Evert Elzinga/ANP

De Nederlandse fotograaf Erwin Olaf is dinsdagavond benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Olaf, die dinsdag zestig jaar werd, ontving de bijbehorende versierselen uit handen van de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema.

Olaf kreeg de onderscheiding in het Rijksmuseum vanwege zijn „toonaangevende foto’s en zijn inzet voor de LHBTIQ+-gemeenschap”. Olaf, die bijna veertig jaar fotografeert en verschillende prijzen won, heeft met zijn werk „de Nederlandse fotografie bekendgemaakt bij een breed publiek”, zo lichtte de gemeente Amsterdam toe. Onder meer zijn stijl en onderwerpskeuze werden geroemd.

Lees ook: Erwin Olaf over 33 jaar zelfportretten: ‘Je verandert vooral geestelijk’

Olaf kreeg het lintje uitgereikt bij de opening van zijn nieuwe tentoonstelling 12x Erwin Olaf, over de historische schilderijen die ter inspiratie dienden voor zijn foto’s. Vorig jaar schonk hij een groot aantal afdrukken, portfolio’s, video’s, magazines aan het museum. Olaf exposeerde dit jaar onder meer in het Amsterdamse museum en in het Gemeentemuseum Den Haag. Hij maakte ook de staatsiefoto’s van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Het portret dat Olaf in 2019 van de koninklijke familie schoot. Foto Erwin Olaf/Rijksoverheid

Correctie (3 juli 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond per abuis vermeld dat Olaf was benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit had Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw moeten zijn.