Recensie

Recensie Film

Witte leeuw Charlie redden van de jacht

Natuurfilm Mia komt erachter dat haar vader leeuwen fokt voor de jacht. Ze besluit de witte leeuw Charlie, met wie zij sinds haar tiende opgroeide, naar een veilig reservaat te brengen.

Mia (Daniah de Villiers) en leeuwenwelp Charlie in ‘Mia and the White Lion’.
Mia (Daniah de Villiers) en leeuwenwelp Charlie in ‘Mia and the White Lion’.

Deze natuurfilm komt voort uit oprechte boosheid over een misselijkmakend fenomeen dat op de aftiteling beschreven wordt. In Zuid-Afrika worden leeuwen gefokt om als prooi te dienen voor rijke westerse toeristen die de koning der dieren – heel laf – in een omheinde omgeving met kruisboog of geweer doden om vervolgens trots op de foto te gaan met de levenloze leeuw. En dit is allemaal legaal.

In Mia and the White Lion komt Mia erachter dat haar vader leeuwen fokt voor dit soort praktijken en niet, zoals hij claimt, om te verkopen aan dierentuinen. Dus besluit zij de witte leeuw Charlie, met wie zij sinds haar tiende opgroeide, dwars door Zuid-Afrika naar een veilig reservaat te brengen, waar ze bovendien de witte leeuw als heilig beschouwen.

Het levert een film op die bijzonder is omdat daadwerkelijk over drie jaar werd gefilmd. De kijker ziet hoe Mia en Charlie opgroeien en een hechte band krijgen: het schattige welpje wordt een ontzagwekkende verschijning. Het scenario heeft vooral als doel ons met Mia en Charlie te laten meeleven en dat er her en der wat slordigheden en lichte karikaturen in het verhaal sluipen, is de makers vergeven. Al was het maar vanwege het goede doel: red de leeuw!