Wetenschappers: vergelijkingen met Holocaust moeten mogelijk blijven

Debat

Moeten vergelijkingen tussen hedendaagse gebeurtenissen en de Holocaust getolereerd worden? Ja, schrijven meer dan tweehonderd internationale historici stellig in een maandag gepubliceerde brief.

De wetenschappers roepen het United States Holocaust Memorial Museum op om een recente verklaring in te trekken waarin het museum „pogingen tot analogieën tussen de Holocaust en andere gebeurtenissen, historisch of hedendaags, afwijst”.

De discussie begon twee weken geleden, toen het Democratisch Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez het woord ‘concentratiekampen’ gebruikte voor detentiecentra waar migranten onder erbarmelijke omstandigheden worden vastgehouden. Dit kwam haar op kritiek te staan van Republikeinen, maar ook van Joodse belangengroepen en het Holocaustmuseum in Washington D.C. Elke vergelijking met de massamoord op overwegend Joden door nazi-Duitsland zou geen recht doen aan het leed van overlevenden en nabestaanden.

Maar die benadering is gevaarlijk, schrijven de historici in de brief die maandag door The New York Review of Books werd gepubliceerd. „Het volledig afwijzen van elke mogelijke analogie met de Holocaust, of de gebeurtenissen die daaraan vooraf gingen, is fundamenteel ahistorisch.”

De brief is ondertekend door specialisten in de Holocaust en genocide, onder wie Timothy Snyder van Yale University en Sidra DeKoven Ezrahi van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Zij wijzen op het belang om te leren van de geschiedenis, en het trekken van vergelijkingen is daarin cruciaal. (NRC)