Visvangst

Japan hervat na 31 jaar commerciële walvisjacht

Japan is na 31 jaar weer begonnen met commerciële walvisjacht. Vijf kleine schepen vertrokken maandag uit de noordelijke havenstad Kushiro, op het eiland Hokkaido, meldde persbureau Reuters. De uitvarende schepen zijn uitgerust met harpoenen. Japan verwacht voor het einde van dit jaar 227 dieren gedood te hebben. Voor de vangst blijft Japan wel uitsluitend in de eigen territoriale en economische wateren. De walvissen zijn bedoeld voor consumptie. De beslissing om weer te gaan jagen, is niet nieuw. Vorig jaar kondigde Japan aan dat het de commissie die de walvispopulatie wereldwijd monitort, de International Whaling Commission (IWC), eind juni te verlaten. Het besluit van Japan om weer op de dieren te jagen, stuitte internationaal op veel verzet. (NRC)