Verdachte van moord op politicus Lübcke trekt bekentenis in

Waarom Stephan E. (45) zijn bekentenis heeft ingetrokken, is niet bekend. Eerder had hij gezegd Lübcke te hebben vermoord wegens diens uitspraken over vluchtelingen.

Politielint bij het huis van Walter Lübcke. Hij werd hier begin juni dood aangetroffen.
Politielint bij het huis van Walter Lübcke. Hij werd hier begin juni dood aangetroffen. Foto Swen Pförtner/DPA/AFP

De verdachte van de moord op de Duitse politicus Walter Lübcke heeft zijn bekentenis ingetrokken, meldt de krant Die Welt dinsdag. Waarom Stephan E. (45) dit doet, is niet bekend. Zijn advocaat wil tegenover Duitse media niet reageren.

E. bekende vorige week dat hij Lübcke om het leven heeft gebracht omdat de politicus een voorstander was van het opvangen van vluchtelingen. Daarmee zou de moord een politiek motief hebben. E. zei alleen te hebben gehandeld.

CDU-politicus Lübcke werd begin juni dood aangetroffen bij zijn huis. Hij was van dichtbij beschoten. De politie kwam via een DNA-spoor op de kleding van Lübcke bij Stephan E. uit.

Lees ook: Duitse schrik om mogelijk extreem-rechts motief bij moord op politicus

Verkoper moordwapen

Vorige week arresteerde de politie nog twee verdachten. Het zou gaan om de verkoper van het moordwapen en een tussenpersoon. De 64-jarige Elmar J. zou het wapen hebben verkocht, de 43-jarige Markus H. zou E. met Elmar J. in contact hebben gebracht.

Stephan E. bevond zich jarenlang in extreem-rechtse kringen en werd eerder veroordeeld voor een (mislukte) aanslag op een asielzoekerscentrum in 1993.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: Waarom werd de Duitse politicus Walter Lübcke vermoord?
U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.