Verboden e-sigaret Juul te koop in Amsterdamse winkels

Het RIVM zegt zich zorgen te maken over de illegale verkoop van de zeer verslavende e-sigaret.

Foto iStock

De e-sigaret Juul, die verboden is in de Europese Unie, is toch in Nederlandse winkels verkrijgbaar. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt zich zorgen over deze ontwikkeling, zo bevestigt de organisatie dinsdag na berichtgeving hierover in de Volkskrant. De vloeistof in de e-sigaret bevat bijna drie keer de toegestane hoeveelheid nicotine, wat de sigaret zeer verslavend maakt.

Zowel bij het RIVM als bij de toezichthouder Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is niet bekend wat de omvang is van de verkoop. Wel meldt de NVWA bekend te zijn met de kwestie en dat „een handhavingstraject” is gestart. Recent is volgens de NVWA nog een boete uitgedeeld aan een ondernemer voor de verkoop van de e-sigaret met een te hoog nicotinegehalte. De komende tijd blijft de NVWA controles uitvoeren.

Ook Esigbond, de Nederlandse belangenvereniging van e-sigarettenverkopers, weet van de illegale verkoop van Juul. Voorzitter Emil ’t Hart zegt er „niet blij mee” te zijn. Het bedrijf Juul Labs zegt zelf ook op de hoogte te zijn van de illegale verkoop in Nederland en de zaak te onderzoeken.

Toeristen

De Volkskrant schrijft in Amsterdam binnen twee uur zeven winkels gevonden te hebben waar de verboden e-sigaret verkocht werd. De krant schrijft dat de Juul in de hoofdstad vooral wordt verkocht aan toeristen. Soms gaat het om de echte Juul, maar vaak zou het ook gaan om namaakproducten uit China.

Lees ook: San Francisco verbiedt de e-sigaret als eerste stad in de VS

De Juul wordt in de VS geproduceerd. Daar bevat de vloeistof in de e-sigaret 59 milligram nicotine per milliliter, in de EU mag de vloeistof niet meer dan 20 mg per ml bevatten. Juul werkt aan een e-sigaret die voldoet aan de Europese norm, maar het is niet bekend wanneer die beschikbaar wordt op de Nederlandse markt.