Recensie

Recensie Film

Tussen de kattenpoep op zoek naar liefde voor poezen

Documentaire Waarom houden Nederlanders zoveel van hun kat? De Spaanse filmmaakster Carmen Cobos zoekt in ‘Cat Stories’ antwoord op die vraag.

‘Cat Stories’ toont de opmerkelijke band die Nederlanders met hun kat hebben.
‘Cat Stories’ toont de opmerkelijke band die Nederlanders met hun kat hebben.

De in Nederland woonachtige Spaanse filmmaakster Carmen Cobos begrijpt niet waarom miljoenen Nederlanders toch zo’n emotionele band hebben met hun katten. Om erachter te komen biedt zij zich aan als kattenoppas en voert zij gesprekken met poezenliefhebbers en mensen die professioneel bezig zijn met katten. Daarbij helpt het niet dat Cobos een groot deel van haar interviews in het Engels doet, wat moeizaam gaat bij zowel Cobos als de Nederlandse gesprekspartners. Was er geen geld voor een tolk?

De kijker ziet de filmmaakster eerst schoorvoetend de viervoeters benaderen, zo schept ze poep uit de kattenbak met wegwerphandschoenen aan, maar helemaal aan het eind is zij ontroerd door een echtpaar dat rouwt om de dood van hun kat. Tussendoor overtuigen vooral de portretjes van de vrouw die een half jaar lang asielkittens onder haar hoede neemt en de fokster van de traditionele Siamese kat. Van hen leren we iets over kattengedrag, maar veel verder dan zaken aanstippen gaat het niet. Veel blijft onbenoemd: de cultuurhistorie van katten, de commerciële kant van het fokken en de minder aangename kanten van de zo snoezige huisdieren. Iedere kattenliefhebber weet dat zij graag van alles en nog wat vangen en vervolgens als cadeau naar jou toebrengen, van vliegjes en muizen tot vogels.