Trump krijgt zijn zin met militaire parade op 4 juli

Onafhankelijkheidsdag moet dit jaar een feestje worden in Trumps stijl, met tanks door de straten, overvliegende vliegtuigen en een toespraak van de president zelf.

Donald Trump spreekt de pers toe vanuit de Oval Office, met op de achtergrond vicepresident Mike Pence.
Donald Trump spreekt de pers toe vanuit de Oval Office, met op de achtergrond vicepresident Mike Pence. Foto Nicholas Kamm/AFP

Toen Donald Trump op 14 juli 2017 in Parijs op uitnodiging van president Macron de militaire parade bijwoonde waarmee de Fransen sinds 1880 het begin van de Franse Revolutie herdenken, zei hij tegen zijn adviseurs: zo een wil ik er ook. In augustus vorig jaar twitterde de president dat de plannen voor een Amerikaanse militaire parade in Washington te duur dreigden te worden – en dat nam hij vooral de lokale overheid van de hoofdstad kwalijk. „Misschien doen we volgend jaar wel iets als de prijs VER OMLAAG gaat.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ….attend the big parade already scheduled at Andrews Air Force Base on a different date, & go to the Paris parade, celebrating the end of the War, on November 11th. Maybe we will do something next year in D.C. when the cost comes WAY DOWN. Now we can buy some more jet fighters!

Bronnen vertelden The Washington Post dat de toenmalige stafchef van het Witte Huis John Kelly en de minister van Defensie, Jim Mattis (intussen allebei vertrokken) opgelucht ademhaalden.

Of de prijs intussen omlaag is gegaan is niet bekendgemaakt, wel dat Trump zijn wens dit jaar alsnog in vervulling ziet gaan. Op 4 juli, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, vertelde de president maandag aan journalisten in de Oval Office, zullen tanks door de straten van Washington rollen. Vliegtuigen, waaronder de presidentiële Air Force One, zullen over de National Mall vliegen. „We hebben prachtig materieel militair materieel te laten zien”, zei de president. „Spiksplinternieuw. En daar zijn we reuzetrots op.”

Trump schroeft daarmee de 4 juli-show op in het jaar voor de presidentsverkiezingen. Hij had zichzelf al eerder in het programma geschreven, door anders dan de meeste van zijn voorgangers een toespraak te houden voor het Lincoln Memorial, de plek waar dominee Martin Luther King in 1963 zijn historische I have a dream-redevoering hield.

Een goedkope verkiezingsstunt

Critici zien er een goedkope en ongepaste verkiezingsstunt in. Onafhankelijkheidsdag is een feestdag voor heel Amerika, geen landdag voor de politieke partij die dat jaar toevallig aan de macht is. Van Trump, die na zijn verkiezing in november 2016 feitelijk nooit is opgehouden met verkiezingsbijeenkomsten, wordt niet anders verwacht dan dat hij de gelegenheid zal aangrijpen om een groots campagnefestijn voor zichzelf te organiseren.

De aankondiging was al een serieuze aanwijzing in die richting. „Houd deze dag vrij”, twitterde de president eind februari. „We gaan een van de grootste bijeenkomsten houden in de geschiedenis van Washington DC op de vierde juli. Het heet ‘A Salute to America’ en het heeft plaats bij het Lincoln Memorial. Grote vuurwerkshow, amusement en een toespraak van jullie favoriete president: ik!”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump HOLD THE DATE! We will be having one of the biggest gatherings in the history of Washington, D.C., on July 4th. It will be called “A Salute To America” and will be held at the Lincoln Memorial. Major fireworks display, entertainment and an address by your favorite President, me!

De tanks die maandag werden aangekondigd als de kers op de taart zijn nog wel een punt van zorg, erkende Trump zelf ook. „Straten houden niet zo erg van zware tanks, dus die moeten op bepaalde plekken blijven.” De gemeenteraad van Washington DC zag dezelfde bezwaren en twitterde woordspelig: „Tanks, but no tanks.” En ze drukte daarbij een memo voor het ministerie van Defensie af van een jaar geleden, met een rode pijl wijzend op het zinnetje: „Rollend materieel, maar geen tanks – probeer de plaatselijke infrastructuur zo min mogelijk schade te berokkenen.”

Twitter avatar councilofdc Council of DC We have said it before, and we’ll say it again: Tanks, but no tanks. (PS: The @DeptofDefense agrees, see highlighted area below) https://t.co/ock2EORKNz