Recensie

Recensie Film

‘T-34’ is een patriottische a-historische Russische oorlogsfilm

Oorlogsfilm Een groepje Russische krijgsgevangenen ontsnapt met een Russische tank uit een concentratiekamp. In ‘T-34’ is de Holocaust slechts decor.

Commandant Nikolai Ivoesjkin (Alexander Petrov) plant met een samengeraapte bemanning een uitbraak uit een concentratiekamp in een Russische T-34-tank, in ‘T-34’.
Commandant Nikolai Ivoesjkin (Alexander Petrov) plant met een samengeraapte bemanning een uitbraak uit een concentratiekamp in een Russische T-34-tank, in ‘T-34’.

Hoe serieus moeten we T-34 nemen? Deze nieuwe Russische oorlogsfilm houdt het midden tussen een avonturenfilm en een videogame met in slowmotion exploderende granaten. Het verhaal over een groepje Russische krijgsgevangenen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog met een Russische tank uit een concentratiekamp ontsnapt, had pakweg ook een ander verhaal kunnen zijn want WOII en Holocaust zijn minder dan een decor. Het is dat ‘de Duitsers’, zoals ze door een bepaald deel van de filmgeschiedenis zijn bestempeld, zulke fijne filmschurken zijn.

Regisseur Aleksei Sidorov wordt in The Guardian geciteerd als hij vertelt wat zijn motivatie voor het maken van de film was: „Een verhaal voor een jong publiek op zo’n manier vertellen dat de oudere generatie die zich de ‘grote patriottische oorlog’ nog kan herinneren er geen bezwaar tegen heeft.” Dat deze a-historische film niet de enige nieuwe Russische patriottische film is die de geschiedenis herschrijft en succes heeft bij het Russische publiek is op z’n minst opmerkelijk.