Rusland: 14 doden door brand in onderzoeksonderzeeër

Een onderzoeksvaartuig zou in Russische wateren vlam hebben gevat. Veertien bemanningsleden kwamen om het leven.

Het Russische ministerie van Defensie meldt dinsdag dat een ongeluk heeft plaatsgevonden op een onderzeeër die gebruikt wordt voor oceaanonderzoek.
Het Russische ministerie van Defensie meldt dinsdag dat een ongeluk heeft plaatsgevonden op een onderzeeër die gebruikt wordt voor oceaanonderzoek. Foto Mark Cristino/EPA

Bij een ongeluk met een onderzoeksonderzeeër van de Russische marine zijn maandag in Rusland veertien mensen om het leven gekomen. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie volgens de persbureaus Tass en Interfax. In het onderzoeksvaartuig zou brand zijn uitgebroken.

De bemanningsleden werden volgens het ministerie vergiftigd door stoffen die vrijkwamen bij de brand, die geblust kon worden. Een onderzoek is ingesteld naar de oorzaak van de brand. Het schip zou zich in Russische wateren bevinden toen het ongeval plaatsvond, de precieze locatie en de naam van het vaartuig zijn niet bekendgemaakt.

Losjarik

De nieuwssite Meduza meldt op basis van anonieme bronnen dat het gaat om de onderzeeër AS-12, ook wel bekend onder zijn bijnaam Losjarik. Het vaartuig met maximaal 25 bemanningsleden wordt nucleair van stroom voorzien en kan duizenden meters diep duiken. Volgens het Pentagon kan de onderzeeër ook gebruikt worden voor complexe sabotage-missies.

Inmiddels ligt de onderzeeër volgens het ministerie in de marinebasis van Severomorsk vlakbij Moermansk, het hoofdkwartier van de Noordelijke Vloot van Rusland aan de Barentszzee. Het zou gaan om een onderzeeër die wordt gebruikt voor onderzoek in diepe wateren naar de bodem van de oceaan.

In augustus 2000 zonk de Russische kernonderzeeër Koersk naar de bodem van de Barentszzee. Daarbij kwamen 118 marinemensen om het leven.