Personeel HTM staakt woensdag tijdens ochtendspits

De medewerkers van het Haagse vervoersbedrijf staken op 3 juli voor een betere cao, melden vakbonden FNV en CNV.

Een bus van vervoersmaatschappij HTM rijdt langs een bushalte bij station Rijswijk.
Een bus van vervoersmaatschappij HTM rijdt langs een bushalte bij station Rijswijk. Foto Alexander Schippers/ANP

Het personeel van de Haagse vervoerder HTM gaat komende woensdag van 6.00 tot 10.00 uur ‘s ochtends staken. Daardoor rijden er tijdens de ochtendspits nauwelijks trams of bussen in heel Den Haag. Ook rijdt de RandstadRail tussen Den Haag en Zoetermeer niet. Dat melden vakbonden FNV en CNV dinsdag.

De medewerkers van HTM staken voor een betere cao. HTM heeft een ultimatum daarover van FNV Stadsvervoer en CNV Vakmensen laten verlopen. Het personeel van de vervoerder eist een hoger loon, het terugdringen van uitzendwerk, een minder hoge werkdruk en duidelijkere pensioenafspraken.

De cao voor HTM is begin dit jaar verlopen en geldt voor tweeduizend werknemers. Het bedrijf onderhandelt al sinds eind vorig jaar met de vakbonden over een nieuwe cao, maar zonder resultaat. De vakbondsleden hebben vrijwel unaniem gestemd voor acties en stakingen.

„De grens is nu bereikt bij HTM”, aldus Eric Vermeulen, bestuurder van FNV Stadsvervoer. „Na maanden van onderhandelen biedt HTM veel te weinig loonsverhoging. Daarnaast weigert het bedrijf om voor zijn medewerkers concrete afspraken te maken om de werkdruk tot menselijke proporties terug te brengen.”

Lees ook over de staking van 28 mei: Geen treinen, geen bussen, geen chaos

Op 28 mei staakte in bijna heel Nederland het openbaar vervoer. Die staking ging over betere pensioenen. Inmiddels heeft het kabinet een nieuw pensioenakkoord gesloten.