Recensie

Recensie Film

Op apocalypische schooltrip met Spider-Man

Superheldenfilm Na het slotstuk in de Marvel-film ‘Avengers: Endgame’ is Spider-Man wat verloren. De tiener wil gewoon op Europese schoolreis om het hart van een klasgenootje te winnen. Maar dan duikt er natuurlijk weer een monster op.

Peter Parker alias Spider-Man (Tom Holland) gaat op schoolreisje in Europa in ‘Spider-Man: Far From Home’.
Peter Parker alias Spider-Man (Tom Holland) gaat op schoolreisje in Europa in ‘Spider-Man: Far From Home’.

Is het een spoiler dat Spider-Man even in Nederland aanwipt? Waar hij in de cel belandt met oranje hooligans, een gezellige kaasmarkt met veel windmolens te Broek op Langedijk bezoekt en als afscheid een tulpenbollenveld verwoest?

Een bescheiden kostenpost naast de grootschalige vernielingen die Peter Parker, alias van Spider-Man, ditmaal in Venetië, Praag, Berlijn en Londen aanricht. Geen monument is veilig in Spider-Man: Far From Home , dat kort na Avengers: Endgame speelt. In die film, sluitstuk van 23 obsceen succesvolle delen in het ‘Marvel Cinematic Universe’, herrees de door megaschurk Thanos vermoorde helft van de mensheid na vijf jaar plots uit het graf. Op de middelbare school van de eveneens herrezen Spider-Man heeft dit wonder – ‘The Blip’ – ingrijpende gevolgen, zo blijkt. Brugklassertjes blijken uitgegroeid tot liefdesrivalen, kleine broertjes werden groot.

Spider-Man (Tom Holland) is in paniek nu superheldenteam The Avengers verleden tijd is; mentor Tony Stark (Iron Man) en Black Widow zijn overleden, Captain America en Hawkeye met pensioen, Thor en Captain Marvel het heelal in. Of Spider-Man zolang de aarde redt: Tony Stark wees zijn onervaren pupil postuum tot zijn opvolger aan. De scholier erfde zelfs diens private robotleger van satellieten, drones en raketten.

Het hoofd van deze 16-jarige staat er bepaald niet naar: hij wil gewoon op Europese schoolreis om het hart van klasgenootje MJ (Zendaya) te winnen. Op de eerste stop Venetië duikt een watermonster op, alsmede Mysterio (Jake Gyllenhaal), een superheld uit een parallel universum. Het monster is een ‘Elemental’, legt Mysterio uit; weldra komt diens broer het vuurmonster Praag in as leggen. Dat wordt dus de volgende halte op deze apocalyptische schooltrip vol hormonale perikelen en toeristische clichés.

Spider-Man blijkt nog altijd een onzeker piepende puber, smachtend naar liefde, idolen en vaderfiguren. Al bevat zijn tweede Marvelfilm veel minder slapstick – hij heeft wel iets geleerd – ook nu schuttert de superpuber met hightech en heeft hij het vooral druk met het corrigeren van eigen blunders. Dat leerproces levert een charmante highschoolkomedie op, met een leuke plotwending, behapbare schurken, dolle actie en naast veel ongein een enkele geïnspireerde vondst, zoals een parodie op Supermans iconische versiervlucht met Loïs Lane.

Spider-Man: Far From Home voelt als een vlieggewicht zo vlak na het plechtstatige massagraf dat Avengers: Endgame was. Misschien is dat ook Marvel-moeheid: de films volgen elkaar nu wel heel snel op. Marvel laat straks wijselijk een adempauze vallen voor het zijn tweede lichting superhelden – Dr. Strange, Black Panther, Ant-Man, Captain Marvel – nieuwe films gunt. Eindresultaat is dan vermoedelijk een tweede superheldenteam. Het met een Avengers-kater kampende Spider-Man: Far From Home voelt eerder als een epiloog dan als een nieuw begin.