Olie

OPEC-landen houden productie langer laag

Landen die deel uitmaken van oliekartel OPEC zijn het eens geworden over een verlenging van de bestaande productiebeperkingen voor de oliewinning. De afspraken zijn verlengd tot en met maart 2020, melden bronnen op de OPEC-bijeenkomst in Wenen aan persbureau Bloomberg.

Landen die geen lid zijn van OPEC maar wel met de organisatie samenwerken, zoals Kazachstan, Rusland en Mexico, moeten het akkoord dinsdag nog ratificeren. De Russische president Vladimir Poetin gaf afgelopen weekend al aan dat zijn land ook achter de verlenging van de productiebeperkingen staat.

Met de productiebeperking reageren de olielanden op hernieuwde druk op de olieprijzen. Die is vooral het gevolg van oplopende Amerikaanse olievoorraden en afzwakkende economische groei in de wereld. De huidige afspraken voor de productiebeperkingen liepen afgelopen maand af.

De OPEC-landen zijn er de voorbije twee jaar in geslaagd de prijs van een vat Brentolie boven 50 dollar te houden. Daarvoor betaalden ze wel een prijs. De leden van het oliekartel zagen hun aandeel van de oliemarkt in de voorbije jaren dalen naar het laagste niveau sinds 1991.

De Britse zakenkrant Financial Times meldde maandag dat OPEC-lid Iran zich zorgen maakt over de groeiende dominantie van rivaal Saoedi-Arabië binnen de organisatie. Die zou het voortbestaan van OPEC zelfs in gevaar brengen, aldus Bijan Zanganeh, de olieminister van Iran. Desondanks zei die wél achter verlenging van de productiebeperking te staan. Zijn Saoedische evenknie Khalid al-Falih was niet onder de indruk van de Iraanse waarschuwing. „Wij hebben respect voor iedere lidstaat”, zei hij tegen de FT, „maar feit is dat Saoedi-Arabië en Rusland de grootste olieproducenten zijn.” (ANP)