Nog vier mannen gearresteerd voor rellen bij Pegida-demonstratie

Een tegendemonstratie bij een actie van anti-islambeweging Pegida in Eindhoven in mei liep uit de hand. Betrokkenen gooiden stenen en andere voorwerpen.

Tijdens een Pegida-demonstratie in Eindhoven moest de mobiele eenheid charges uitvoeren toen onlusten ontstonden met tegendemonstranten.
Tijdens een Pegida-demonstratie in Eindhoven moest de mobiele eenheid charges uitvoeren toen onlusten ontstonden met tegendemonstranten. Foto Rob Engelaar/ANP

Nog eens vier mannen die eind mei betrokken waren bij rellen rond een Pegida-demonstratie in Eindhoven zijn dinsdag gearresteerd. Dat meldt de politie. Tijdens de actie werden stenen en andere voorwerpen naar Pegida-aanhangers en de politie gegooid.

Het gaat onder andere om twee Eindhovenaren van 24 en 50 jaar oud, en een 46 jarige inwoner van Geldrop die van hun bed zijn gelicht. Zij waren herkend op camerabeelden. Een vierde 27-jarige man uit Eindhoven meldde zich later op de dag op het politiebureau. Het viertal wordt verdacht van openlijke geweldpleging.

Anti-islambeweging Pegida demonstreerde op 26 mei bij de Al-Fourqaan-moskee in Eindhoven. Nadat onlusten uitbraken met een groep jongeren die een tegendemonstratie hadden opgezet, moest de mobiele eenheid charges uitvoeren. Tijdens de ongeregeldheden werden al tien personen van 14 tot en met 32 jaar opgepakt.

Melden tot 5 juli

De politie deed een oproep aan relschoppers om zich te melden. Daar werd niet op gereageerd. Overige betrokkenen krijgen tot 5 juli om zich te melden, anders zal de politie toestemming aan het Openbaar Ministerie vragen om beelden te verspreiden waar verdachten op te zien zijn.

Ook andere demonstraties van Pegida in Eindhoven leidden tot gewelddadige tegenacties. Twee weken geleden werd voorman Edwin Wagensveld aangevallen door omstanders, waarna hij op de vlucht moest slaan. Een week later werden Pegida-aanhangers opgepakt omdat zij ondanks een verbod van burgemeester John Jorritsma probeerden te flyeren bij de Al-Fourqaanmoskee.