Invallen bij autodealers om miljoenenfraude en witwassen

Inbeslagname van een auto.
Inbeslagname van een auto. Foto Bart Maat/ANP

De FIOD is maandag binnengevallen bij vier autobedrijven vanwege vermoedens van btw-fraude en het faciliteren van witwassen. Dat heeft de fiscale opsporingsdienst zelf bekendgemaakt.

De vier bedrijven handelen in tweedehands leaseauto’s, die ze verkopen aan buitenlandse autohandelaren. De FIOD vermoedt dat auto’s op papier zijn geëxporteerd naar fictieve bedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië, terwijl ze in werkelijkheid werden geleverd aan Duitse autohandelaren. Die zouden de auto’s hebben verkocht op de Berlijnse automarkt. De Nederlandse schatkist zou op die manier naar schatting 21 miljoen euro aan btw zijn misgelopen.

Om welke bedrijven het gaat heeft de FIOD niet bekendgemaakt. Er zijn geen arrestaties verricht. De opsporingsdienst doorzocht maandagochtend negen bedrijfspanden en zes woningen. Meer dan vijfhonderd auto’s zijn in beslag genomen, evenals de administratie en een grote som geld. Tegoeden op 25 bankrekeningen zijn bevroren. (NRC)