Hij slaat vijf milkshakes aan in plaats van twee

Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal: arbeidsrecht.

Foto Getty Images

Hij werkt als assistent-winkelmanager van een fastfoodrestaurant op station Groningen. Net als zijn collega’s moet hij met een persoonlijke personeelskaart bestellingen aanslaan op de kassa’s. Na twee bezoeken van twee mysteryguests eind 2017 schakelt zijn werkgever een extern bureau in om doelgericht onderzoek te doen naar de werkwijze van de assistent-winkelmanager. Ook daaruit blijkt dat de man regelmatig bestellingen op de personeelskaart van een ander aanslaat, vaak geen bon verstrekt aan de klant, en producten verkoopt maar niet registreert op de kassa. In het gesprek met het externe bureau erkent de man „meerdere malen vijf milkshakes in plaats van twee” te hebben aangeslagen, om „een voorraadverschil weg te werken”. Dat doen wel meer collega’s, volgens hem. Hij geeft ook aan wel eens „geldbedragen buiten de kassa te houden”, omdat hij naar eigen zeggen altijd heel lang moet wachten op declaraties voor kleine inkopen (tomaten) of reparaties (tegellijm). Als de hr-verantwoordelijke van zijn werkgever vervolgens aanschuift bij dat gesprek, krijgt de man te horen op staande voet te zijn ontslagen.

Recent boog het Hof Arnhem-Leeuwarden zich over de zaak. De man vindt dat hij een ontslagvergoeding zou moeten krijgen voor onrechtmatige opzegging, evenals een transitievergoeding. Het hof stelt dat gebruik van een andere personeelskaart voor de kassa’s op zich onvoldoende zwaarwegend is als dringende reden voor ontslag op staande voet. Maar het hof rekent het de man ernstig aan dat hij herhaaldelijk bewust onjuiste transacties aansloeg. „Een en ander ademt de sfeer van fraude en zelfverrijking.” Dat gedrag is bovendien zo ernstig dat hij daarmee zijn recht op een transitievergoeding heeft verloren.

Uitspraak: ECLI:GHARL:2019:5018