Topfuncties

Von der Leyen voorgedragen als voorzitter Europese Commissie

In Brussel waren sinds zondag EU-leiders bijeen om te beslissen over een aantal Europese topbanen. De onderhandelingen werden maandag opnieuw geschorst, en gingen dinsdag verder.

Mark Rutte: Timmermans krijgt hele mooie plek

Premier Mark Rutte vindt dat Frans Timmermans, die het EU-Commissievoorzitterschap door zijn vingers zag glippen, "een hele mooie plek" krijgt. Timmermans behoudt zijn functie als vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Volgens Rutte was het maandag al duidelijk dat het voorzitterschap voor Timmermans er niet meer inzat vanwege het verzet van vooral Oost-Europese landen tegen nominatie van de PvdA'er.

„Timmermans gaat en blijft een centrale rol spelen. Hij doet dat al met verve”, zei hij na afloop van de EU-top. „Al was het voorzitterschap nog mooier geweest.”

Volgens Rutte krijgt de Europese Commissie door de combinatie van Ursula von der Leyen als voorzitter en Timmermans en de Deense Margrethe Vestager als vicevoorzitters „een sterk team aan leiding”.

Merkel en Macron blij met nominaties

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en Franse president Emmanuel Macron zijn blij dat zij samen met de andere EU-leiders na drie dagen uit het nominatieproces zijn gekomen.

Volgens Merkel is het „belangrijk” dat de EU-top, ondanks dat de leiders met verschillende doelen de vergadering in gingen, met „grote eenheid” vandaag de knoop heeft doorgehakt. „Dat is belangrijk omdat het gaat om ons toekomstige vermogen om werk te verzetten.”

Emmanuel Macron noemt Ursula von der Leyen, genomineerd als voorzitter van de Europese Commissie, een „zeer goede kandidaat”. Volgens hem zullen alle vijf genomineerden „erg positief voor Europa” zijn.

EU-lijsttrekker GroenLinks: „Dit is het oude Europa op haar slechtst”

Niet iedereen is enthousiast over de nominaties. EU-lijsttrekker van GroenLinks Bas Eickhout is „erg teleurgesteld” in de uitkomst van de EU-top. „Dit is het oude Europa op haar slechtst”, schrijft hij op Twitter.

Hij noemt het een „achterkamertjesdeal” die alleen tot stand is gekomen om de grote landen Duitsland, Frankrijk en Spanje tevreden te stellen. Hij roept het Europees Parlement op om niet in te stemmen met de nominaties.

Twitter avatar BasEickhout Bas Eickhout Very disappointing deal of the Council. This is old Europe at its worst. A backdoor deal with candidates emerging to please the national leaders from Germany, France and Spain. This is not the change that was promised to European voters. EP should not follow.

Tusk: Frans Timmermans wordt vicevoorzitter Europese Commissie

Frans Timmermans kan zijn baan als vicevoorzitter van de Europese Commissie behouden. Dat heeft Donald Tusk zojuist gezegd tijdens een persconferentie.

Europese Raad-voorzitter Tusk zei dat Ursula von der Leyen, genomineerd als voorzitter van de Commissie, Timmermans en de Deense eurocommissaris Margrethe Vestager zal kiezen als haar vicevoorzitters. Ook Vestager had zich kandidaat gesteld als Commissievoorzitter.

Nieuwe EU-leiders voorgedragen: Von der Leyen voorzitter Europese Commissie

Ursula von der Leyen is voorgedragen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft de huidige voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk zojuist getweet. Von der Leyen komt uit Angela Merkels partij CDU en is sinds 2013 minister van Defensie in Duitsland.

pic.twitter.com/jXJtYsrs6Y

— Donald Tusk (@eucopresident) July 2, 2019

Ook voor de vier andere topfuncties hebben de Europese regeringsleiders kandidaten voorgedragen. Charles Michel is voorgesteld als voorzitter van de Europese Raad, Christine Lagarde als president van de Europese Centrale Bank, Sergej Stanisjev als voorzitter van het Europees Parlement en Josep Borrell als EU-buitenlandcoördinator.

Michel is sinds 2014 premier van België. Lagarde is de huidige directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Stanisjev was tussen 2005 en 2009 premier van Bulgarije. Borrell is een Spaanse politicus en was tussen 2004 en 2007 voorzitter van het Europees Parlement.

Lagarde schrijft in een reactie dat ze „vereerd” is door de nominatie en dat ze haar functie als IMF-topvrouw gedurende de nominatieperiode neer zal leggen.

I am honored to have been nominated for the @ECB Presidency. In light of this, and in consultation with the Ethics Committee of the IMF Executive Board, I have decided to temporarily relinquish my responsibilities as IMF Managing Director during the nomination period.

— Christine Lagarde (@Lagarde) July 2, 2019

Vergadering Europese Raad dan toch van start

De vergadering van de regeringsleiders van de EU-landen over de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie en vier andere topbanen is zojuist eindelijk van start gegaan. Ruim vijf uur later dan gepland. Dat heeft de woordvoerder van Europese Raad-voorzitter Donald Tusk getweet.

Vandaag lijkt de steun voor Frans Timmermans te zijn afgenomen. Polen, Tsjechië, Hongarije en Polen steunen de Duitse Ursula von der Leyen, een alternatief waar naar verluidt ook bondskanselier Angela Merkel en president Emmanuel Macron achter staan.

Twitter avatar PrebenEUspox Preben Aamann Hopefully my last update and a positive one: the #euco lunch has started.

Volgens persbureau Reuters zou Macron voorstander zijn van een Frans-Duitse rolverdeling waarbij de huidige voorzitter van het IMF, de Franse Christine Lagarde, de Europese Centrale Bank zou gaan leiden.

De drie andere topfuncties worden dan mogelijk als volgt verdeeld, meldt NRC-correspondent in Brussel Tijn Sadée: de Belg Charles Michel als voorzitter van de Europese Raad, Sergej Stanisjev uit Bulgarije als voorzitter van het Europees Parlement en de Spanjaard Josep Borrell als buitenlandcoördinator bij de Europese Unie. Frans Timmermans zou dan wellicht vicevoorzitter van de Europese Commissie blijven.

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée De laatste Stoelendansspeculatie: Ursula von der Leyen EC, Christine Lagarde ECB, Charles Michel ER, Sergej Stanisnev EP, Josep Borrell EU-buitenlanchef. Dit lijstje heeft een hoog 'Kill The Spitzen'-gehalte #EUCO

Correctie: Josep Borrell werd in een eerdere versie van deze update Joseph Borrell genoemd. Dat is aangepast.

Steun voor Von der Leyen neemt toe

Polen, Tsjechië, Hongarije en Polen - de Visegrad-landen - hebben hun steun voor de benoeming van de Duitse Ursula von der Leyen bevestigd. „Na Weber verslagen te hebben, hebben de premiers van de Visegrad-landen nu ook Timmermans onderuitgehaald”, tweet de woordvoerder van de Hongaarse premier Orbán.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, gaat volgens de Duitse krant Der Spiegel de benoeming van Von der Leyen aan de regeringsleiders voorleggen. Frans Timmermans zou volgens de onbevestigde lijstjes die circuleren nu vicevoorzitter van de Europese Commissie blijven.

1/2 In our unity, the Visegrád Four have again demonstrated our growing strength and influence over the direction of EU. After defeating Weber, the V4 prime ministers have toppled Timmermans as well. As negotiations continue…

— Zoltan Kovacs (@zoltanspox) July 2, 2019

Ondertussen is de top - vijf uur na de geplande aanvangstijd - nog steeds niet formeel van start gegaan. Leiders van de Europese landen proberen in kleinere groepjes steun te vinden voor hun ideale verdeling van de topfuncties.

Talks in preparation of the special European Council on #topjobs : Chancellor #Merkel meets with French President @EmmanuelMacron. #EUCO #topjobs pic.twitter.com/7iIcES7EwJ

— Germany in the EU (@GermanyintheEU) July 2, 2019

Nee, er wordt nog niet gesproken in de Europese Raad

De voorbereidingen op de vergadering van de Europese Raad hebben opnieuw meer tijd nodig.

Twitter avatar PrebenEUspox Preben Aamann Update: Scheduled #euco start at 15h15. @eucopresident consultations continue.

Wordt er nu al gesproken in de Europese Raad?

Het is inmiddels ruimschoots 14.00 uur geweest, de tijd dat de Europese Raad na twee keer uitstel aan de vergadering zou beginnen. Het afgelopen uur gingen onder journalisten van verschillende Europese media vooral geruchten rond dat er gezocht werd naar een oplossing waarbij Frans Timmermans géén voorzitter van de Europese Commissie zou worden.

De Duitse bondskanselier Merkel zou een constructie bedacht hebben waarin de Duitse defensieminister Ursula von der Leyen de hoogste post mag bekleden. Onder meer de Visegrad-landen en de Baltische staten zouden dat zien zitten.

Een andere naam die momenteel veel rondgaat is die van Christine Lagarde, de directeur van het IMF. Zij zou in beeld zijn om Mario Draghi op te volgen als president van de Europese Centrale Bank.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, heeft zich in ieder geval een slag in de rondte onderhandeld, deelde zijn communicatieteam op Twitter:

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Consultations continue today in order to agree on appointments. #EUCO https://t.co/WScci4CqwD

Nog eens uitstel, geruchten zwellen aan

En opnieuw wordt de vergadering van de Europese Raad uitgesteld, meldt de woordvoerder van Tusk op Twitter. De nieuwe aanvangstijd is 14.00 uur. Tot dan spreken de landen in kleiner verband verder.

In dit stadium van vooronderhandelingen lijkt het voorstel met Frans Timmermans als Commissievoorzitter niet de enige serieuze optie. Duitse journalisten hebben vernomen dat bondskanselier Angela Merkel een alternatief heeft voorgesteld waarbij haar defensieminister Ursula von der Leyen voorzitter zou worden. Berlijn heeft dat nog niet bevestigd, schrijft Peter Müller van Der Spiegel op Twitter.

Er doen verschillende geruchten de ronde over mogelijke verdelingen voor de Europese topfuncties. Samen met Italië zien de vier Visegrad-landen Timmermans niet zitten. Liever zouden zij een voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP) zien. De voornaamste kandidaat van die partij, Manfred Weber, was eerder echter al afgevallen omdat hij op onvoldoende steun kan rekenen onder zowel regeringsleiders als in het Europees Parlement.

Ursula von der Leyen is lid van de CDU, haar partij is in Europa aangesloten bij de EVP. De sociaal-democraten zijn in Europa verenigd in de PES.

Twitter avatar PeterMueller9 Peter Mueller Neustes inoffizielles Paket, das genannt wird, sieht von der Leyen als Kommissionschefin. Für den Rat Charles Michel aus Belgien, die Sozialisten hätten nur den Highrep. Weber als Parlamentschef für zweieinhalb Jahre. Ich sehe dabei viele Probleme: 2 Deutsche, zu wenig SPD usw.

Bijeenkomst Europese Raad met twee uur uitgesteld

De vergadering van de Europese Raad is twee uur uitgesteld. Voorafgaand aan het overleg voeren de Europese leiders onderling voorbereidende gesprekken met elkaar, maar die zijn nog niet afgerond. Voorzitter Tusk is nog bezig met de beraadslagingen, laat zijn voorlichter via Twitter weten.

Een van de voorbereidende vergaderingen van dinsdagochtend was die van de Visegrad 4. Die groep, bestaande uit Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije, is tegen de benoeming van Timmermans als voorzitter van Europese Commissie.

Twitter avatar PremierRP Kancelaria Premiera 🇵🇱🇸🇰🇨🇿🇭🇺 Premier @MorawieckiM uczestniczy w spotkaniu koordynacyjnym Grupy Wyszehradzkiej #V4 przed spotkaniem szefów państw i rządów #UE w #Bruksela. #EUCO https://t.co/6q8p9Wi8y7

Britse politici grijpen eerste bijeenkomst EP aan voor protest

Terwijl de Europese leiders in Brussel weer bij elkaar zijn gekomen om verder te onderhandelen, kwam in Straatsburg voor het eerst het nieuwe Europees Parlement bij elkaar. Onder de nieuw verkozen parlementariërs zijn ook 29 leden van de Britse Brexit Party. Zij grepen de bijeenkomst aan voor een protestactie.

Fractiegenoten van Brexiteer Nigel Farage stonden op voor het Europese Volkslied Ode an die Freude om vervolgens het parlement letterlijk de rug toe te keren. „De Brexit Party heeft haar aanwezigheid nu al laten gelden", twitterde Farage na afloop.

Meer parlementariërs grepen de eerste bijeenkomst van het nieuwe parlement aan voor een protestactie. Het Britse conservatieve lid Geoffrey Van Orden weigerde te gaan staan voor het volkslied, zoals de voorzitter had verzocht. „De Europese Unie heeft jarenlang gezegd niet de ambitie te hebben een staat te worden, en staten hebben een volkslied", zei hij tegen Sky News. Intussen droegen enkele leden van de Liberal Democrats T-shirts met daarop „Stop Brexit” en „Bollocks to Brexit” (donder op met de Brexit).

Een van de posten waarover gesproken wordt in Brussel is het voorzitterschap van het Europees Parlement. Ook als de onderhandelingen dinsdag opnieuw niets opleveren, zal het parlement daar woensdag over stemmen.

Leden van de Brexit Party keren het Europees Parlement de rug toe. Foto Vincent Kessler/Reuters

Timmermans neemt zijn EP-zetel niet in

Frans Timmermans zal zijn tijdens de recente EU-verkiezingen gewonnen zetel in het Europees Parlement niet innemen. Dat heeft hij dinsdagochtend per brief laten weten aan de parlementsvoorzitter, de Italiaan Antonio Tajani.

De PvdA’er moest uiterlijk dinsdag beslissen of hij de komende vijf jaar naar Straatsburg gaat of tot oktober vasthoudt aan zijn post in de huidige Europese Commissie, als eerste vicevoorzitter. Een lastige keuze, omdat nog steeds niet duidelijk is of Timmermans die andere topbaan kan krijgen: het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Mocht Timmermans in die race alsnog afvallen, dan heeft hij, door zijn besluit om niet naar Straatsburg te gaan, alleen tot oktober nog een baan als Eurocommissaris.

Frans Timmermans in mei van dit jaar. Foto Marcel van Hoorn/EPA

Onderhandelingen in Brussel (dag drie)

De Europese leiders zijn dinsdag in Brussel dag drie van de onderhandelingen over de Europese topfuncties ingegaan. Ze hebben er al twintig uur aan gesprekken op zitten, maar de banen zijn nog altijd niet verdeeld. Maandag moest opnieuw geschorst worden. Het is uiterst zeldzaam dat dergelijke onderhandelingen zo lang duren.

De leiders spreken over een voorstel van Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. Daarin zou Frans Timmermans voorzitter worden van de Europese Commissie. Een aantal landen, met name Italië een Oost-Europese lidstaten, is daar fel op tegen. De Tsjechische premier Andrej Babis noemde het vooruitzicht van Timmermans als Commissievoorzitter dinsdag „onacceptabel” en „een totale catastrofe".

Mark Rutte komt aan bij het overleg in Brussel. Foto Piroschka van de Wouw/Reuters