VPRO Boeken en Vrije Geluiden stoppen

Culturele televisie VPRO Boeken en Vrije Geluiden houden per januari 2020 op te bestaan. Ter vervanging komt de VPRO vanaf volgend jaar met een breed cultuurprogramma op zaterdagavond.

In het nieuwe programma zal Nadia Moussaid, momenteel presentator van Bureau Buitenland (VPRO, Radio 1), ook films, muziek en andere kunstvormen bespreken. Een wekelijks programma dat volgens de omroep „een stevige plek krijgt op primetime zaterdagavond”. Online wordt het uitgebreid met een leesclub, een podcast en extra video’s.

Nadia Moussaid (1984) maakte naam toen ze vorig zomer Eva Jinek verving. Pers en publiek waren lyrisch over haar. In één van de uitzendingen gaf bewonderaar Willibrord Frequin haar een bos rozen. De antropoloog is sinds 2010 actief voor televisie. Eerst achter de schermen voor Anil Ramdas en vanaf 2013 een aantal jaar als AT5-presentator. Ze presenteerde ook De Nieuwe Maan (NTR).

VPRO Boeken bestaat sinds 2005, Vrije Geluiden sinds 2001. „We betreuren dat deze programma’s stoppen en begrijpen dat vaste kijkers moeten wennen”, aldus VPRO-hoofdredacteur Willem van Zeeland. Hij is „enthousiast” over de primetime-programmering. De naam is overigens nog niet bekend.

Op sociale media ontvangen enkelen het nieuws met argwaan. Er wordt gevreesd voor popularisering en „een programma met rubriekjes” waarin kunstenaars „niet meer de tijd krijgen hun werk inhoudelijk te presenteren”. Voor velen is VPRO Boeken vaste prik op zondagochtend. Schrale troost: het nieuwe programma wordt straks op zondagochtend herhaald. (NRC)